Nechtěli jsme naslouchat Afgháncům, a na to jsme možná doplatili, říká bývalý šéf rekonstrukčního týmu v Lógaru

Události, komentáře: „Nechtěli jsme naslouchat Afgháncům, a na to jsme možná doplatili,“ říká Pecha (zdroj: ČT24)

Neúspěch Západu je založen na ignoraci požadavků obyčejných Afghánců. Budování demokratického státu chtělo více trpělivosti a pečlivosti. Řekl to bývalý šéf provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha, který byl hostem středečních Událostí, komentářů.

Západ podle Pechy během posledních dvaceti let v Afghánistánu suploval práci místních, kterou měli dělat sami. „Byli jsme dosti netrpěliví v budování kapacit státu, což zabírá hrozně moc času.“

Za vývojem událostí vidí Pecha dvě věci: Vyloučení Talibanu z politické soutěže a ztrátu důvěry v Západem podporovanou vládu. Jako začátek konce označuje již první parlamentní volby po americké invazi. „Trochu jsme se nechali svést těmi warlordy, kteří v podstatě jenom sundali uniformy a šli do parlamentu,“ konstatoval.

Turbulentní vývoj situace v Afghánistánu podle něj připomíná předchozí vládu radikálního hnutí. „Je to mix rozčarování, možná i zklamání, když sleduji, co se děje. Posledních osmačtyřicet hodin trochu připomíná to, co si pamatuji.“

Islamisté prohlašují, že budou dodržovat lidská práva, nebudou bránit odchodu lidem ze země a nebudou pronásledovat bývalé spolupracovníky západních jednotek. Jak připomněla ČTK, stejné sliby zaznívaly i v roce 1996, před nastolením autokratického režimu. Lidé jim proto nevěří.

Vývoz demokracie nefunguje

Vytvoření fungujících struktur demokratického státu se v Afghánistánu nepodařilo, chybou byl dle Pechy zvolený způsob. „Nechtěli jsme se učit, nechtěli jsme naslouchat Afgháncům, co vlastně chtěli. Často jsme naslouchali jen elitě a na to jsme možná doplatili,“ myslí si.

Podobně hovořil v projevu také americký prezident Joe Biden. „Rozhodnutí odejít z Afghánistánu se netýká jen Afghánistánu. Je to konec éry velkých vojenských operací s cílem předělávat cizí země,“ řekl.

Prezident Spojených států Biden o odchodu armády z Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Taliban chce mezinárodní uznání

Hnutí Taliban v současnosti usiluje o uznání ze strany ostatních zemí. Spojenectví s jinou mezinárodní teroristickou organizací si podle Pechy rozmyslí. Hlavním partnerem by podle něj mohl být v oblasti středního východu Pákistán, v potaz připadá i Rusko a Čína.

„Taliban se probudí z vítezství a bude muset v zemi vládnout, a to nebude jednoduché, protože začne zima,“ vysvětluje Pecha. Řada organizací v Afghánistánu navíc přerušila humanitární mise a v zemi se zhoršuje ekonomická situace. OSN varuje před humanitární katastrofou.

První výzvou pro radikální hnutí bude obnova provozu na letišti v Kábulu. Islamisté o tom jednají s Katarem. Slibují také brzké představení nové vlády, do které chtějí přizvat více stran.