Majitel zooparku ve Zvoli prodává pozemek. Do dvou měsíců se odstěhuje

Majitel Zooparku ve Zvoli Tomáš Machač prodává svůj pozemek a do dvou měsíců se plánuje i se zvířaty odstěhovat. Ve čtvrtek to potvrdil ČT. Chovateli stavební úřad v Jesenici udělil několik pokut kvůli tomu, že stavby na jeho pozemku neměly povolení. Machač navíc nemá podle Státní veterinární správy povolený chov některých zvířat.

Majitel zooparku ve Zvoli, ze kterého loni v létě dvakrát utekla puma, prodává svůj pozemek a bude se stěhovat. „Pozemek prodávám a do dvou měsíců se plánuju i se zvířaty odstěhovat,“ potvrdil Tomáš Machač. Kam se chovatel přestěhuje a jestli bude znovu zoopark provozovat, ČT sdělit nechtěl.

Majitel zooparku se v minulosti potýkal s několika problémy. Neměl například povolení na stavby na svém pozemku. „Majiteli jsme za přestupky udělili několik pokut, které splatil. To, že nyní pozemek prodává, nám přijde jako nejlepší řešení,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu v Jesenici Jan Hašek.

Machač choval i pár nosálů červených

Podle zjištění Státní veterinární správy neměl Machač při poslední kontrole na konci března schválený chov páru nosálů červených, kteří spadají mezi druhy zvířat vyžadující zvláštní péči.

„Při kontrole bylo zjištěno několik porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ta spočívala mimo jiné v nedostatečném zabezpečení některých zvířat proti možnému úniku či nedostatečném vybavení některých výběhů. Další porušení zákona je nepovolený chov nosálů,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Lev, pumy, hadi, emu

Majitel v zooparku podle Státní veterinární správy chová na pozemku ještě další zvířata, a to tři pumy americké, jednoho lva, jednoho levharta, čtyři prasata vietnamská, dva poníky, pštrosa emu, dikobraze, krokodýla čelnatého a 40 jedovatých hadů.

Na většinu těchto zvířat majitel zooparku povolení chovu má. „Při poslední kontrole jsme ještě zjistili porušení plemenářského zákona tím, že chovatel nemá registrovaný chov pro hospodářská zvířata (prasata, poníci), která se v chovu také nacházejí, a nemá prasata evidovaná a označená,“ dodal Majer.

Chovatel ale tvrzení Státní veterinární správy odmítá. „Na chov všech zvířat povolení mám, neměl jsem pouze povolení na stavbu,“ vyjádřil se Machač.

Majitel zooparku proti protokolu z kontroly Státní veterinární správy vznesl v zákonné lhůtě prostřednictvím svého právního zástupce námitky. „Části z nich jsme vyhověli, části ne. Krajská veterinární správa nyní podá podnět k zahájení správního řízení za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. O výši pokuty za porušení zákona plemenářského povede Krajská veterinární správa s dotyčným správní řízení sama,“ dodal mluvčí Státní veterinární správy.