Vandal nevratně poškodil Krkonoše. Za řetězy na vrcholu Sněžky vyskládal z kamenů mandalu

Pod vrcholem Sněžky někdo ve čtvrtek nad ránem vytvořil z kamenů spirálu o průměru asi šest metrů, takzvanou mandalu, čímž nevratně poničil křehký ekosystém arkto-alpínské tundry. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) obrazec okamžitě rozebrala a případné svědky vyzývá k poskytnutí informací. Zvažuje i trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Svým uměleckým dílem neznámí vandalové poničili jedno z nejvzácnějších míst v naší republice. Po pachatelích pátráme a uvítáme jakékoliv informace, které by vedly k jejich dopadení,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. 

Podle mluvčího parku za takový čin hrozí pokuta až deset tisíc korun. „Je to zásah do dochovaného prostředí mrazem tříděných půd. Zlikvidovali vegetaci, sešlapali okolí, ohrozili na Sněžce žijící či hnízdící ptáky, jako je linduška horská nebo pěvuška podhorní,“ dodal. 

Vandal poškodil přírodu v místech, kam neměl mít přístup: od stezky tento prostor oddělují řetězy. „Objevilo se to na na mrazem tříděných půdách (což je geomorfologický proces, trvající tisíce let). Proto tam ty řetězy jsou a proto je důležité, že se na této nejnavštěvovanější lokalitě Krkonoš mimo řetězy vymezený koridor nesmí ani chodit!“ napsalo vedení parku na své facebookové stránce.

Majitel Poštovny: Pachatel by měl za trest uklízet Krkonoše

Strážce národního parku na mandalu upozornil Milan Blaha, majitel České poštovny na Sněžce: „Objevil jsem to okolo deváté hodiny. Museli to udělat v noci nebo za svítání. Včera (ve středu) to být nemohlo, byl silný vítr. Byly tam vysypané dřevní piliny, a to by vítr rozfoukal.“ 

Podle něj za činem nikdo z místních nestojí. „Musel to udělat někdo, kdo k horám nemá žádný vztah, nějací neználci, kteří si myslí, že si mohou kdekoli dovolit cokoli. Ten, kdo to udělal, by měl měsíc za trest uklízet Krkonoše,“ dodal Blaha.