Přetížené kamiony se dřevem ničí silnice. Škody jdou do milionů

Události: Poničené silnice kvůli přetíženým kamionům (zdroj: ČT24)

Utržené krajnice, díry na silnicích a rozpadající se mosty zůstávají po přetížených kamionech, které vozí kůrovcové dřevo. Jen na Vysočině vyčíslili silničáři škody na dvě stě padesát milionů korun.

Jednou z poškozených komunikací je silnice k vlakovému nádraží v Okříškách. Z kilometrového úseku vypadá polovina už spíš jen jako kamenná cesta. „V jiných krajích na to po skončení kůrovcové kalamity byly nějaké dotace. Byly přísliby, že budou také. V dnešní době o tom hodně pochybuji,“ poznamenal starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD). 

O kilometr dál se nachází obec Přibyslavice, kde je také rozbitá silnice. „Jezdí jich tady tak 300 až 400 denně, jak máme zjištěno z fabrik,“ dodal Ryšavý. 

„Silničky mají 4,5 metru, a když tam vyjede sto kamionů s kládami, a ještě se z toho stane překladiště klád, tak pro ty silnice je to úplná konečná,“ popsal náměstek SÚS Kraje Vysočina Tomáš Mátl. 

Loni policisté zkontrolovali 1200 kamionů. Rozšiřují i místa, kde se váží, zatím jich je v kraji šestnáct. „Přibližně u dvou třetin nákladních souprav zjišťujeme porušení právních předpisů. Zhruba polovina pak porušuje hmotnostní limity,“ informovala policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Utržené krajnice představují nebezpečí nejen pro řidiče aut, ale hlavně pro cyklisty. Kraj Vysočina spravuje 4,5 tisíce kilometrů silnic, 900 kilometrů je ve velmi špatném stavu. Silničáři letos stačí opravit zhruba pětinu.