Pracovníci zoo odchytli nandua, který pobíhal kolem Olomouce. Ujal se ho registrovaný chovatel

Události: Na Olomoucku odchytili nandua (zdroj: ČT24)

Odborníkům ze zoo v Olomouci se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit pštrosovitého ptáka, který několik dnů pobíhal po louce v okolí městské části Chomoutov a nikdo se k němu nehlásil. Nandu pampový byl poté převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal. Informovala o tom mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

„Celou akci jsme pojali jako nácvik odchytu zvířat, který jsme úspěšně zvládli,“ uvedl ředitel zoo Radomír Habáň. Při odchytu opeřence pracovníci zoo použili síť a jejich zásah u Chomoutova netrval déle než hodinu. Odborníci ale museli postupovat velmi opatrně, aby se nandu při odchytu nezranil. Kvůli poraněné noze či křídlu by totiž musel být utracen.

Podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky připadl v úvahu odchyt s následným předáním zvířete registrovanému chovateli. Pokud by při odchytu nastaly komplikace, tak by přišel na řadu odstřel. „Střet s tímto zvířetem, jeho pohyb v městské části nebo dopravní nehoda znamená velký problém,“ podotkl Loyka.

Majitel se nepřihlásil

Nandu na louce v uplynulých dnech překvapil na procházce několik obyvatel Olomouce-Chomoutova. „Nebezpečný mi nepřijde. Vždy se ode mě vzdaloval na bezpečnou vzdálenost zhruba 30 metrů,“ uvedl na sociálních sítích jeden z obyvatelů. Lidé na ptáka upozornili policii, která – zatím bezvýsledně – vyzvala majitele opeřence, aby se přihlásil.

Místní spekulovali o tom, že nandu nebyl řádně registrován a majitel se k němu nyní nemá, aby se vyhnul případné pokutě. „Za neevidování hospodářství či zvířete hrozí sankce. U fyzických i právnických osob se pohybují až do jednoho milionu korun,“ upozornila Gronská.

Nandu pampový je nelétavý pták podobný pštrosovi, samci mohou vážit až 40 kilogramů. Opeřenec, který se dožívá 15 a více let, dokáže velmi rychle běhat. Podle odborníků je to poměrně inteligentní pták. Nandu pampový žije ve stepích a savanách Argentiny, severovýchodní Brazílie a Bolívie.