Po polích u Olomouce běhá nandu. Nikdo se po něm neshání

UDÁLOSTI: U Olomouce se pohybuje nandu (zdroj: ČT24)

Poblíž Olomouce běhá ve volné přírodě nandu – jihoamerický nelétavý pták podobný pštrosovi. Policie nezná jeho majitele a nechystá se odchytnout ho, pokud nebude zvíře nikoho ohrožovat. Podle odborníků by se to stát nemělo – pták je plachý a člověku by neměl ublížit.

Podle obyvatel olomoucké městské části Chomoutov se nandu pohybuje u města už asi tři týdny a zdá se, že nestrádá. Pít může z říčky Oskavy, poblíž jsou pole s obilím a řepkou a také vysoká tráva, ve které se skrývá.

Policie o běhavém ptákovi ve volné přírodě ví, ale netuší, komu utekl. Neúspěšně oslovila chovatele i starosty z okolí. Podle mluvčí olomoucké zoologické zahrady Ivety Gronské by měli mít ptáci ze soukromých chovů na krku nebo na pravém křídle číslo, které musí mít každé hospodářství i každé zvíře. Ze záběrů ale takové označení není patrné, je tedy možné, že nandu pochází z nelegálního chovu. Majitel se tedy možná nikdy nepřihlásí – hrozila by mu totiž pokuta v řádech tisíců korun.

Pták tedy zůstává v přírodě. „Od osob, které pštrosa spatřily a s tímto se na nás obrátily, víme, že se jednalo o velmi plaché zvíře, které nikoho neohrožovalo,“ zdůraznila policejní mluvčí Petra Vaňharová. Proto také policisté nechystají jeho odchyt.

Jan Kirner z olomoucké zoo uvedl, že nandu na kolemjdoucího opravdu sám nezaútočí. „Pokud s ním člověk vyloženě nejde do přímého kontaktu, tak není nebezpečný. Spíš si drží odstup,“ popsal.

Exotický tvor by tak mohl v moravské přírodě zůstat dlouho. K odchytu nejenže nemá policie důvod, navíc by byl velmi náročný. Pobyt ve volném prostředí neohrožuje ani samotného nandua. Je schopný přečkat na svobodě i zimu.