Hladiny toků na východě Česka klesly, kolem stupně bdělosti je Morava u Lanžhota

Hladiny rozvodněných toků na východě Česka kulminovaly a v noci začaly klesat. První povodňový stupeň bdělosti platil v 10:30 jen na dvou menších tocích v Beskydech a těsně pod ním byla řeka Morava u Lanžhota na Břeclavsku. Deště, které hladiny zejména menších toků zvedly někde až na povodňový stupeň ohrožení, postupně ustaly. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který krátce před desátou hodinou zrušil poslední výstrahu před povodněmi platnou pro části Jihomoravského a Zlínského kraje.

Ještě ve čtvrtek brzy ráno byla na prvním povodňovém stupni bdělosti také Bystřička nad a pod stejnojmennou nádrží na Vsetínsku. Tam už se ale hladina dostala do normálu. Morava u Lanžhota se vlivem dotékání vody z menších toků na stupeň bdělosti dostala před 07:00, jen mírně nad ním by měla podle předpovědního modelu kulminovat odpoledne. Během noci Morava na první povodňový stupeň krátce vystoupala na dolním toku také ve Strážnici na Hodonínsku.

Za posledních 24 hodin spadlo na Moravě a ve Slezsku nejčastěji do 15 milimetrů srážek, ojediněle to byl dvojnásobek. „Většina z těchto srážek spadla již během včerejšího dne (středy), během noci na čtvrtek již srážky ustávaly a vyskytovaly se jen ojediněle,“ uvedl ČHMÚ.

Vydatný déšť rozvodnil části menších toků na východě Česka v noci na středu. Na některý z povodňových stupňů se potoky a říčky dostaly na víc než desítce měřicích stanic. Na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň vystoupala říčka Velička na Hodonínsku. Hasiči na několika místech čerpali vodu z budov nebo ze silnic, ve Spytihněvi na Zlínsku silný déšť promočil neobydlený dům, jehož stěna se zřítila. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn.