Areál rychnovského zámku nabídne i kostel od Santiniho-Aichla, obnova stála přes 100 milionů

V Rychnově nad Kněžnou bude od června po třech letech oprav opět přístupný kostel Nejsvětější Trojice v areálu nedávno zrekonstruovaného zámku, sídla rodu Kolowratů. Zámek zahájil návštěvnickou sezonu na konci dubna, součástí jednoho ze dvou prohlídkových okruhů bude také opravená spojovací chodba zámku a kostela. Novinářům to ve středu řekl majitel zámku, hrabě Jan Kolowrat Krakowský, a jeho zástupci. Obnova areálu vyšla na víc než 104 milionů korun. S financováním pomohla Evropská unie, stát i Královéhradecký kraj.

„Dlouho jsme se těšili na tento moment, kdy můžeme lidem představit rychnovský zámek i kostel Nejsvětější Trojice v novém kabátě,“ zdůraznil Kolowrat Krakowský. Zámek a kostel patří k hlavním motivům nově vydaného aršíku s poštovními známkami, jehož autorem je malíř a ilustrátor Karel Zeman a vznikl u příležitosti 300. výročí úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Ten je autorem architektonické kompozice rychnovského zámku a pracoval i na projektu kostela.

Stavbaři při revitalizaci zámeckého areálu podle Kolowrata Krakowského opravili střechy, krovy, okna i fasády. „Obnovou prošla také chodba, která propojuje zámek a kostel a která byla z důvodu havarijního stavu dlouhá léta nepřístupná. Veškeré stavební práce se uskutečnily pod pečlivým dohledem památkářů a restaurátorů, kteří zámek i kostel znovu přiblížili podobě z předchozích století,“ popsal majitel zámku.

Události v regionech: Opravy zámeckého areálu v Rychnově skončily (zdroj: ČT24)

Z investice přesahující 104 milionů korun bez daně z přidané hodnoty šlo na opravu kostela 50,2 milionu, do oprav zámku 46,4 milionu a zbytek například na obnovu zeleně či restaurátorské práce.

Přestavba trvala roky

Projekt získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu 82,5 milionu korun, částkou 1,7 milionu korun přispělo ministerstvo kultury a téměř 700 tisíci korunami Královéhradecký kraj. „Revitalizace zámeckého areálu je jednou z největších jednorázových investic do rodového majetku v novodobé historii,“ zmínil Kolowrat Krakowský.

Stavební práce v zámeckém komplexu začaly na konci února 2018 a skončily koncem loňska. Archeologové rychnovského Muzea a galerie Orlických hor, které v areálu zámku sídlí, během nich objevili pozůstatky stavby piaristické koleje z 18. století, jejímž autorem byl také Santini-Aichel. „Rekonstrukce kostela se týkala také obnovy vnějšího pláště, úpravy sakristií včetně kompletního restaurování mobiliáře,“ popsala kastelánka zámku Zdeňka Dokoupilová. V příštích letech čekají úpravy ještě prostranství kolem kostela.

Do chrámu se vrátí pravidelné bohoslužby. V neděli 14. května tam slavnostní mši bude sloužit kardinál Dominik Duka. Rychnovský chrámový sbor a orchestr při této bohoslužbě předvedou například i skladbu Missa solemnis z roku 1873, kterou napsal Filip Kolowrat Krakowský. Návštěvníci do kostela zavítají po opravě poprvé 6. června. „Tento den zámek nabídne turistům poprvé prohlídkový okruh,“ avizoval Kolowrat Krakowský.

Původní kostel Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou vznikl na konci 16. století pravděpodobně na místě starého hradu. V dubnu 1918 kostel vyhořel, požár se na něj rozšířil z budovy místního gymnázia. Oheň tehdy zachvátil starou zvonici a střechu kostela.

Rychnovský zámek je považován za jeden z největších barokních komplexů východních Čech. Vystavět ho ve druhé polovině 17. století nechal František Karel I. Libštejnský, hrabě z Kolowrat. V zámeckém areálu je vedle kostela také zvonice, zvon Kryštof v ní je třetí největší v Čechách.