Začala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice se zaměřuje na ekologickou udržitelnost

V Olomouci ve čtvrtek odstartovala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice Mezinárodní květinové a zahradnické výstavy připomíná Království barev a dává důraz na ekologickou udržitelnost, přehlídku květin doprovodí zahradnické trhy. Připraveny jsou také workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a odpočinkové zóny. Jarní Flora Olomouc 2023 potrvá do neděle 23. dubna.

Projekt hlavní expozice jarní výstavy květin připravila floristka Klára Franc Vavříková. Letošní hlavní část výstavy v pavilonu A podle ní klade důraz na ekologickou udržitelnost a maximální opětovnou využitelnost materiálů použitých při tvorbě expozic. Oproti předcházejícím výstavám nebyla použita aranžovací hmota florex a květiny jsou usazeny ve skleněných lahvích s vodou.

V přístavbě hlavního pavilonu A se na jarní Floře Olomouc prezentuje Asociace soukromého zemědělství, Český zahrádkářský svaz i zahradnické a umělecké školy. V pavilonech G a H je připravena mezinárodní výstava bonsají a v oranžerii mezinárodní výstava kamenů suiseki a uměleckých děl.

Součástí jarní Flory Olomouc je i výstava nazvaná České zahradní umění a krajinářská architektura 19. a 20. století v kontextu světového vývoje. Návštěvníci ji najdou u oranžerie v části zvané platanový bosket. K vidění bude až do 20. května. Zahradnické trhy v areálu výstaviště nabídnou sortiment rostlin, zahrádkářských potřeb či nářadí pro kutily. 

Tramvají, autobusem nebo vlakem?

Pokud návštěvníci nejedou do Olomouce svým autem, ale veřejnou dopravou, k výstavišti se nejsnadněji dostanou tramvají. Od hlavního nádraží jedou přímo na zastávku Výstaviště Flora tramvajové linky 1, 4 a 6. Všechny jsou navíc kromě čísla a cílové zastávky označeny i viditelnou cedulí s nápisem „VÝSTAVIŠTĚ“. 

Kromě toho je možné se do areálu dostat i vstupem od Tržnice. Tam lidé přijedou tramvajemi 1, 3 a 7, kromě toho také autobusy 14, 16, 17, 18, 20, 22, 27 a 28. K Tržnici navíc zajíždějí také příměstské autobusy. Další možnosti zveřejnil Dopravní podnik města Olomouce na Twitteru a na svých webových stránkách

Další možností, jak se dostat na výstaviště, je i vlak. Z hlavního nádraží tak lidé přijíždějící po kolejích mohou rovnou přestoupit do vlaku ve směru Senice na Hané a vystoupit ve stanici Olomouc – Smetanovy sady nebo v následující stanici Olomouc – Nová Ulice. Obě se nachází v blízkosti vstupů do areálu, není tak nutné využívat MHD.

Jarní etapu výstavy květin Flora Olomouc v několika pavilonech a okolních parcích každoročně navštěvují desítky tisíc lidí. Oblíbená je zejména mezi zahrádkáři, kteří na výstavě mohou před začátkem jarní sezony nakoupit sadbu a zahradnické pomůcky.