Za nákazu v hradecké restauraci zřejmě mohla arašídová omáčka, míní hygienici

Zdrojem nákazy z jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové byla podle hygieniků zřejmě arašídová omáčka. Počet lidí se zdravotními potížemi se zvýšil na 127, z toho u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. Hradecká fakultní nemocnice dosud v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním.

Nemocní jako společný znak problémů uvedli konzumaci v provozovně v centru Hradce Králové v době od úterý 28. března do soboty 1. dubna. Restaurace je od té doby uzavřena, hygienici nařídili její sanitaci.

„Na základě našeho šetření a informací od postižených osob můžeme označit jako vysoce pravděpodobný zdroj nákazy arašídovou omáčku. Z ní se nakazila i část personálu. Bohužel, vzorek arašídové omáčky z daného období nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici,“ uvedla Krejčí.

Aby hygienici mohli označit příčinu kontaminace arašídové omáčky, potřebují podle mluvčí znát veškeré výsledky odebraných vzorků potravin a surovin. „Na vyjádření hypotézy proto potřebujeme ještě čas. Zdá se ale, že se jednalo o jednorázovou chybu, která poškodila zdraví více než stovce lidí,“ podotkla.

V nemocnici zůstává jedna pacientka

Hygienici při kontrole v provozovně odebrali 25 vzorků. V osmi případech šlo o suroviny, v 17 případech o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Výsledky rozborů by hygienici měli mít k dispozici tento týden. Zaměstnanci byli zároveň odesláni na vyšetření kvůli vyloučení možného nosičství nákazy.

Počet nakažených lidí nemusí být konečný. „Několik vzorků bylo odesláno do Národní referenční laboratoře k dalšímu dourčení, výsledky bychom měli znát během tohoto týdne,“ doplnila mluvčí KHS.

Většinu nemocných, kteří přišli do fakultní nemocnice, lékaři po ošetření propustili domů. Šest lidí na několik dní hospitalizovali. V úterý v nemocnici zůstávala ve stabilizovaném stavu jedna pacientka.

„Jednalo se převážně o dehydratované pacienty všech věkových kategorií od dětí až po seniory, nejvíce však bylo lidí ve věku 25 až 35 let. Hospitalizováni byli lidé ve vysokém stupni dehydratace způsobené průjmovým onemocněním a bylo nutné jim infuzemi doplnit tekutiny,“ popsala ve zprávě nemocnice vedoucí oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová.

Restaurace končí

Nemocnice po nárůstu počtu pacientů o prvním dubnovém víkendu otevřela interní stacionář v nepřetržitém provozu, aby případně zvládla další nárůst.

Zástupci restaurace se již dříve na Facebooku zákazníkům omluvili, uvedli také, že restaurace už neotevře. Aktuálně na facebookovém profilu podniku žádné příspěvky nejsou.

V červnu 2018 po požití kuřecího kebabu se zeleninou v jiném stravovacím zařízení v centru Hradce Králové onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem tehdy způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Provozovatel bistra dostal od hygieniků pokutu čtvrt milionu korun.