Za pokus o vraždu při loupeži historických aut ve Vyškově uložil soud muži 18 let vězení

Krajský soud v Brně ve čtvrtek za pokus o vraždu při loupeži historických vozů ve Vyškově uložil Martinu Proseckému 18 let vězení, dva poškozené napadl mačetou. Potrestal ještě dva muže, za pokus o loupež a další trestné činy uložil soud komplicovi Proseckého trest 9,5 roku vězení, dalšímu spoluobžalovanému kromě jiného za omezování osobní svobody podmíněný trest. Hlavní obžalovaný se částečně doznal, popřel však, že by chtěl někoho zabít. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.

„Nepanovaly žádné pochybnosti o tom, co se stalo, i obžalovaní se v určité míře přiznali,“ uvedl předseda senátu Dušan Beránek. Za plánem, jak přijít ke třem historickým vozům značky Tatra za miliony korun, stojí podle státního zástupce Prosecký, který byl jako jediný z trojice souzený pro pokus o vraždu.

Soud potrestal i Karla Čermáka, třetím spoluobžalovaným je David Fiala, který byl jako jediný z nich stíhán na svobodě. Proseckému žalobce navrhl v závěrečné řeči patnáctiletý trest, Čermákovi sedmiletý.

Oba nově uložené tresty jsou souhrnné, Prosecký už byl dříve odsouzený za zanedbání výživy, Čermák za krádež. V případě Proseckého jde o recidivistu, v minulosti byl odsouzený opakovaně.

Karel Čermák
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Žalobce Marek Vagai byl s rozhodnutím soudu spokojený. „Po zhodnocení všech aspektů toho případu, zejména surovosti toho útoku mačetou, mám za to, že trest není nepřiměřený,“ řekl po skončení líčení.

Převlékl se za policistu

Vozy chtěli muži uloupit podle obžaloby loni v polovině ledna, jejich vlastníky jsou dva bratři v důchodovém věku. Prosecký, převlečený za policistu, podle státního zástupce vylákal jednoho z bratrů do Brna, aby si na policejní služebně prohlédl fiktivní kamerové záznamy. Spolu s Čermákem ho ale v jednom z průmyslových areálů spoutali.

Poškozeného měl Čermák za úkol hlídat, zatímco Prosecký by se zatím dostal k vozům. Proti plánu ale poškozeného naložili do vozu k Fialovi a dovezli zpět k domu ve Vyškově, kde byl druhý z majitelů. Fiala podle obžaloby působil jen jako řidič, dostal proto i nejnižší trest, a to dva roky vězení podmíněně odložené na tři roky.

Prosecký s Čermákem následně prohledávali dům, kde hledali doklady k vozům. Spoutaný muž se ale uvolnil a vyhledal bratra. Čermák na jednoho z nich poté podle obžaloby vystříkl pepřový sprej a utíkal pryč, zatímco Prosecký vytáhl mačetu a začal na oba muže útočit. Soudce k tomu řekl, že je Prosecký „začal sekat hlava nehlava.“ Prosecký z místa činu následně také utekl.

Podle lékařské zprávy jeden z bratrů utrpěl středně těžká až těžká zranění, šlo o tři rány mačetou, kdy jedna šla přes obličej a oči. U druhého z bratrů šlo o čtyři rány mačetou, utrpěl lehké až středně těžké zranění. Oba byli několik dní hospitalizováni.