Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti proti stíhání v kauze kolem pískovny v Brně-Černovicích

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti pěti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze týkající se pískovny v Brně-Černovicích, informovalo o tom na webu. Šlo o čtyři lidi a jednu firmu. Policie v kauze loni na podzim obvinila sedm lidí a dvě firmy, zbylí si stížnost nepodali. V předchozích týdnech v souvisejících kauzách NSZ u čtyř lidí stíhání zrušilo.

„Po provedeném stížnostním přezkumu státní zástupce shledal, že usnesení o zahájení trestního stíhání bylo ve vztahu ke všem obviněným osobám zákonné a odůvodněné,“ uvedl ve zprávě na webu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Policie dotyčné viní z účasti na organizované zločinecké skupině, také z legalizace výnosů z trestné činnosti spáchané ve prospěch organizované zločinecké skupiny ve formě spolupachatelství. Tři obvinění lidé a jedna firma si stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání nepodali.

Hladík obviněn nebyl

Policisté ve věci zasahovali v Brně v druhé půli loňského října, a to na bytovém odboru magistrátu, na radnici Brno-sever, Brno-Černovice, v černovické pískovně a v kanceláři tehdy končícího primátorčina náměstka a nyní náměstka ministerstva životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Policie pak obvinila sedm lidí a dvě firmy, Hladíka nikoli. Mezi obviněnými jsou například bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný, podnikatel Michal Horký a nyní už bývalí jednatelé pískovny a bývalí zastupitelé městské části Černovice Jiří Novotný (ČSSD) a Jiří Hasoň (KDU-ČSL).

Další dvě brněnské kauzy

Dva týdny před tím policisté zasahovali v Brně ohledně údajných machinací s byty v části Brno-střed. Zadrželi tehdy osm lidí, dva z nich později soud poslal do vazby, zbylí byli stíháni na svobodě. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci tehdy zahájilo trestní stíhání dotyčných pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby. NSZ letos v únoru zrušilo stíhání dvou z osmi obviněných.

V listopadu následovala třetí kauza, volně související s předchozími brněnskými případy, kdy kriminalisté podezírali z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách v Brně dvě ženy. NSZ letos v únoru jejich stíhání zrušilo obdobně jako v případu kauzy kolem machinací s městskými byty.