Kamery samy odhalí přestupek na přejezdu. První jsou na Třinecku

Železniční přejezd ve Vendryni má chytrý kamerový systém (zdroj: ČT24)

Ve Vendryni na Třinecku ve středu Správa železnic spustila do ostrého provozu nový inteligentní kamerový systém. Ten dokáže automaticky zaznamenat přestupky a informace odeslat policii nebo úředníkům. Jde o první místo v Česku, brzy by se kamery měly objevit i na dalších přejezdech. Statistiky počtů jízd na červenou totiž každoročně stoupají, jen loni došlo na přejezdech v Česku ke 166 střetům.

Na železničním přejezdu ve Vendryni teď ukázněnost řidičů hlídají čtyři kamery – dvě na jedné a dvě na druhé straně. Vypadají stejně jako běžné kamery v ulicích, jsou však napojené na speciální software. 

„Systém na místě zadokumentuje případné porušení zákona, záznamy pak zcela bez zásahu člověka odešle přes centrální místo služeb na policejní servery,“ popsal fungování inteligentních kamer mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. 

Systém dokáže sám automaticky vyhodnotit, zda jde o auto do 3,5 tuny, nebo větší. Rozpozná také to, jestli se jedná jenom o přestupek, nebo o trestný čin.

Desítky přestupků za měsíc na jediném přejezdu

Podle statistik, které má magistrát Třince k dispozici, je na železničním přejezdu ve Vendryni zaznamenáno každý měsíc sedmdesát až sto dopravních přestupků. Většinou jde o jízdu na červenou, jenom za tu hrozí vysoké pokuty i trestné body.   

Dopravní odbor třineckého magistrátu dosud ročně řešil zhruba sedm set pochybení řidičů. Nyní však začne vyřizovat i agendu z nového systému. „V tuto chvíli to zvládneme, ale počítáme s tím, že pokud by byl nárůst velký, tak budeme muset přijmout dalšího člověka,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). 

Podle Správy železnic jde o poměrně levné a účinné řešení. „Z pohledu techniky a nějakých úprav jsou to nižší desítky tisíc korun. Softwarové řešení bylo o něco nákladnější – v řádu statisíců – ale je to jednorázový náklad pro celou republiku,“ upřesnil Gavenda. Železničáři plánují osadit chytrým kamerovým systémem i další přejezdy. 

Jednou z nejtragičtějších nehod na železničním přejezdu byla ta ve Studénce na Novojičínsku. Před osmi lety ji zavinil řidič z Polska, když vjel na koleje a tam ho uvěznily závory. Zahynuli tři cestující z vlaku Pendolino. 

Podle Drážní inspekce loni zemřelo při nehodách na přejezdech 37 lidí, což je o šest víc než v předchozím roce. O téměř třetinu narostl také počet zraněných.