Aliance stability tvořená Piráty a Prahou Sobě bude fungovat dál. O podmínkách SPOLU bude jednat

Pražští Piráti a Praha Sobě se domluvili, že nyní nebudou rozpouštět Alianci stability, kterou uzavřeli a ve které postupují jednotně v magistrátním jednání o koalici. Strany se také shodly, že má smysl nadále jednat o podmínkách vzniku koalice, které Pirátům a STAN předložila vítězná koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a ve kterých účast Prahy Sobě odmítá. Informovali o tom primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. Koalice SPOLU v pondělí předložila Pirátům a STAN nabídku, podle které by Piráti získali čtyři a STAN dvě místa v jedenáctičlenné radě, SPOLU by měla pět míst včetně primátora.

„V Alianci stability jsme se radili o dalším postupu. Určitě má smysl o nabídce SPOLU jednat, protože je to nabídka, která jde správným směrem. Aliance trvá, my dobře víme, proč jsme ji uzavírali. Voliči Prahy Sobě a Pirátů chtějí víceméně totéž směřování města, a proto má smysl, aby aliance pokračovala,“ řekl Čižinský. Hřib doplnil, že stále nechápe, jaký má koalice SPOLU problém s Prahou Sobě.

Spolu dlouhodobě odmítá účast Prahy Sobě v koalici a v prohlášeních uvádí, že jedná o koalici jen s Piráty, ne s Aliancí stability. „My respektujeme suverenitu SPOLU a to by mělo respektovat suverenitu našich subjektů, které tvoří alianci,“ řekl Čižinský. Podle něj je nejsnazší cesta ke vzniku koalice svolat jednání SPOLU, Pirátů, STAN a Prahy Sobě a vytvořit širokou koalici.

Nenecháme se uplatit opoziční smlouvou, říká Čižinský

Na pondělní tiskové konferenci zástupci STAN uvedli, že by bylo možné vytvořit koalici SPOLU, Pirátů a STAN a že by Praha Sobě obsadila posty v důležitých výborech. To ale Čižinský odmítl. „My máme zcela jasnou představu, je potřeba, aby existovala koalice a opozice, aby tam byla jasná čára. Určitě se nenecháme uplatit nějakou opoziční smlouvou,“ sdělil.

Piráti se nyní podle Hřiba o dalším postupu musí domluvit v rámci zastupitelského klubu. Jeho rozhodnutí Hřib nechtěl předjímat. „Klub má třináct lidí, takže to (rozhodnutí) já teď těžko mohu říct,“ uvedl.

Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá skoro čtyři měsíce, a je tak nejdelší od vzniku Česka. Jedním z hlavních sporných bodů byl požadavek koalice SPOLU, aby měla většinu v radě, od kterého v pondělí ustoupila, což jednání odblokovalo. Druhým zásadním problémem byl návrh SPOLU na vytvoření a obsazení pozice investičního náměstka, který by měl na starosti všechny velké investice nad resorty.

Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni po necelých dvou týdnech od voleb.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice SPOLU, v 65členném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.