SPOLU nabízí Pirátům a STAN většinu v pražské radě. Strany čeká diskuse

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) přišla s nabídkou na složení Rady hlavního města Prahy, ve které by měli Piráti a STAN většinu. Podle nich se tak odblokuje situace v hlavním městě a umožní to okamžité složení rady s mandátem vycházejícím z vůle voličů. Zároveň bude opřena o 37 hlasů. Piráti nabídku ocenili a chtějí o ní diskutovat.

Koalice SPOLU pro Prahu nabízí koaličním partnerům šest míst v Radě hlavního města Prahy. Pirátské straně následující čtyři resorty: prvního náměstka pro oblast dopravy, radního pro oblast správy majetku, radního pro oblast životního prostředí a radního pro oblast legislativy, ICT, Smart City a inovací. Pro STAN počítá nabídka s dvěma resorty: radního pro územní rozvoj a radního pro školství a sport.

Koalice SPOLU se v nové nabídce vzdala kromě většiny také návrhu na vznik investičního náměstka, který by připadl ODS a měl by na starosti všechny větší investice napříč gescemi. „Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se většiny v radě, pozice investičního náměstka a našim koaličním partnerům jsme nabídli gesce, které jsme sami chtěli vykonávat,“ řekl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (SPOLU). 

Další jednání o koalici bude v úterý

„Oceňujeme zaslanou nabídku, která už nelpí na většině v radě města. Čtvrtý měsíc od voleb to konečně představuje posun správným směrem. Teď nás čeká podrobná diskuse o jejich návrhu,“ oznámil na Twitteru Zdeněk Hřib (Piráti). 

„Například v případě jejich záměru na zřízení funkce radního pro městské služby a infrastrukturu nám není úplně jasné, jestli se nejedná o nějakou variaci na původně navrhovaného investičního gubernátora, kterého Piráti i STAN jednoznačně odmítli už v prosinci,“ vysvětlil Hřib. Nabídka podle něj také nezohledňuje, že Piráti jsou stále součástí Aliance stability. „O tom všem se budeme se SPOLU bavit na zítřejším jednání,“ dodal Hřib. Alianci stability vytvořili Piráti společně s Prahou Sobě a trvali na její účasti v koalici.

Zodpovědnost k městu

„Od začátku jsme jasně deklarovali, že naším cílem je vznik koalice na vládním půdorysu. A tato nabídka je toho důkazem. Zároveň umožní naplňování našich programových priorit, byť o některé gesce jsme měli velký zájem. V rámci snahy o vytvoření koalice jsme ale ustoupili,“ dodal předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček.

„Je potřeba si uvědomit, že ačkoli máme různé programy, různé cíle, různé názory, tak všichni jsme byli zvoleni Pražany a všichni máme zodpovědnost k tomuto městu. Jsme přesvědčeni, že chceme-li udělat pro Prahu krok vpřed, musíme z některých věcí ustoupit,“ řekl předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá skoro čtyři měsíce, a je tak nejdelší od vzniku Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni po necelých dvou týdnech od voleb.