Brněnská koaliční smlouva slibuje nový územní plán i zachování bytového fondu

Události v regionech: Obsah koaliční smlouvy v Brně (zdroj: ČT24)

Lidé si od středy mohou přečíst koaliční smlouvu, kterou před dvěma týdny uzavřeli politici v Brně. Dokument mimo jiné řeší i územní plán. Ten v minulém volebním období zastupitelé po letech příprav neschválili. Nyní ho znovu slibují dokončit. Od pondělí zároveň úřad sbírá návrhy na změny stávajícího územního plánu, aby některé stavby nemusely na ten nový čekat.

Vedení Brna i městské části Královo Pole chce školu i školku v brněnské čtvrti Sadová. Nyní tam chybí. Nejdříve se ale musí změnit územní plán. „Žádost na magistrát města Brna na změnu územního plánu jsme již podali,“ sdělila mluvčí městské části Olga Pelcová.

Bude to totiž rychlejší než čekat na nový územní plán. Podle radního pro územní plánování Petra Bořeckého (ANO) chce město se změnami začít od nového roku. „Bude záležet, jak dlouho se budou pořizovat. Může to být půl roku, může to být rok,“ řekl.

Další změna v územním plánu se týká Žlutého kopce. Do budoucna tam má vzniknout páteřní silnice. Na ni naváže park. Místem se zabývá i nový územní plán. Na jeho definitivní podobu si ale Brňané počkají déle. Jeho dokončení je zakotvené v koaliční smlouvě. Tak to ale bylo i v minulém volebním období. Časové určení podle Bořeckého není. „Ale já čekám dobu kolem dvou let,“ odhadl.

Primátorka: Plán bude v tomto období, ale ne na sto procent

„Stoprocentně to slíbit nemůžu, ale za sebe v tuto chvíli, s těmito informacemi a v tomto stavu, říkám, že jsem přesvědčena o tom, že územní plán v tomto volebním období schválíme,“ sdělila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Opoziční zastupitelka Jana Drápalová (Zelení) ale vyjádřila obavy, aby se nestalo to, co už v minulosti. „Mně jde o to, jestli se podaří během tohoto volebního období dokončit územní plán a schválit ho, anebo jestli se zase těsně před koncem dostaneme do debaty, jestli se podařilo pokyny správně zapracovat, nebo ne,“ řekla.

Nové vedení města musí do rozpracovaného plánu začlenit pokyny, které zastupitelé schválili v červnu. Chce také více chránit takzvané stabilizované plochy, aby se zástavba neúměrně nezahušťovala.

Zachování cen jízdného i multifunkční hala

V nové koaliční smlouvě podepsané ODS s TOP 09, ANO, lidovci s hnutím STAN a ČSSD se v oblasti bydlení signatáři zavazují k ukončení privatizace bytových domů a také k zachování robustního bytového fondu ve vlastnictví města Brna. Koalice slibuje dbát na transparentní pronajímání obecních bytů.

Po celou dobu energetické krize se také koalice zavazuje k zachování současných cen jízdného v městské hromadné dopravě a také k tomu, že při rekonstrukcích ulic vznikne prostor pro stromy, hromadnou dopravu, pěší i cyklisty.

Co se týče školství, koalice chce ročně vybudovat sto nových míst pro děti v mateřských školách v rozvíjejících se lokalitách.

Podle redaktorky ČT Barbory Měchurové dokument slibuje dále zavedení rodičovských poukázek pro děti z rodin s nižšími příjmy. Zmíněné jsou také projekty, o kterých se v Brně mluví už dlouho. Takovým je multifunkční hala, kterou současná koalice slibuje začít stavět hned, jak to ekonomická situace dovolí, nebo Janáčkovo kulturní centrum. Vedení Brna chce také dál připravovat stavbu horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany.

Obsazení městských firem koaliční smlouva neřeší. Nicméně podle serveru iDnes například bude předsedou představenstva společnosti Starez, která se stará o sportoviště, majitel hokejové Komety Libor Zábranský. Starez přitom Kometě pronajímá halu Rondo, a podle Transparency International tak bude ve střetu zájmů. Vaňková argumentuje tím, že smlouva na pronájem už je uzavřená z minulosti. „Je platná, podmínky jsou nastaveny, takže by to neměl být žádný významný problém,“ reagovala.

Výhrady

Politolog ze Západočeské univerzity Lukáš Valeš smlouvu jako celek kritizuje. „Po přečtení toho dokumentu zůstává více pochybností než jistot,“ řekl.

Měchurová upozornila, že smlouva obsahuje formulace jako „chceme něco udělat“ a „budeme usilovat“. Dodala, že podle Valeše tyto formulace nejsou pro voliče jistotou, že se to, co je uvedené v koaliční smlouvě, stane realitou.