Dálnice D11 a D35 před Hradcem jsou opravené. Práce přišly na téměř čtvrt miliardy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek dokončilo opravu 17 kilometrů dálnic D11 a D35 před Hradcem Králové. Stavbaři na nich vyměnili asfaltový povrch, který byl na nejstarších úsecích položen před šestnácti lety, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava přišla na 245 milionů korun bez daně. Šlo o nejrozsáhlejší plošnou rekonstrukci dálničního povrchu v republice v letošní stavební sezoně.

Opravu stavbaři prováděli od 22. srpna. Provoz byl v každém pásu dálnice sveden do jednoho pruhu s omezenou rychlostí 80 kilometrů v hodině. „Ve směru k Hradci Králové od Prahy bude provoz bez omezení od 12:00, ve směru na Prahu by omezení měla skončit v 16:00. Na D35 se už jezdí bez omezení,“ řekl dopoledne Rýdl.

Stavbaři za 47 dní opravili 380 tisíc metrů čtverečních povrchu dálnice. Cílem ŘSD bylo podle Rýdla udělat opravu co nejrychleji s co nejkratším omezením pro řidiče. I proto byla jedním z kritérií soutěže nabídnutá doba výstavby.

„Firmy mají o tento způsob rekonstrukcí zájem. Je pro ně efektivní soustředěným nasazením techniky. Uvažujeme o jeho použití i při rekonstrukcích dalších úseků,“ řekl mluvčí. Samozřejmou podmínkou pro firmy je podle něj dodržení všech technologických norem a předpisů.

Povrch dálnic má vydržet minimálně 15 let

Stavební firmy nasadily na opravy D11 a D35 osm fréz a 105 nákladních vozidel na odvoz frézovaných materiálů a dovoz obalových směsí. Také vyměnily lanová svodidla ve středním dělícím pásu a vyměnily prvky dopravního značení. Nový povrch dálnice by měl při současné zátěži dálnic vydržet dalších alespoň 15 let.

Nový asfaltový povrch dostala dálnice D11 mezi křižovatkou Pravy na 76. kilometru ve směru od Prahy a 88. kilometrem těsně před Hradcem Králové. Stavbaři také opravili mimoúrovňovou křižovatku Pravy.

Nový povrch dostaly také mimoúrovňová křižovatka dálnic D11 a D35 Sedlice a tříkilometrový úsek dálnice D35 od křižovatky Sedlice směrem ke křižovatce u Opatovic nad Labem. Dodavatelem opravy bylo sdružení firem Eurovia CS, Strabag a M-Silnice.