Začala velká rekonstrukce dálnice D11. Řidiče čekají komplikace

V pondělí odstartovala oprava dálnice D11 a navazující části D35. Jde o největší rekonstrukci od dokončení v roce 2006. Pro řidiče cestující z Prahy na východ Čech to znamená zdržení, uzavřen totiž bude vždy jeden jízdní pás. Silničáři na dálnicích vymění asfaltový povrch, omezení budou trvat do 7. října letošního roku. Ředitelství silnic a dálnic se podle svých slov snažilo, aby komplikace v dopravě byly co nejmenší.

V tendru na největší opravu dálnice D11 za posledních šest let nerozhodovala cena, ale rychlost. „Harmonogram máme nastavený na něco málo přes pětačtyřicet dní, pravděpodobně bychom mohli být o něco rychlejší, ale samozřejmě rozhodne počasí,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

„Zvítězil ten, kdo celý harmonogram dokázal vtěsnat do nejkratší možné doby, abychom obtěžovali řidiče co nejméně,“ řekl mluvčí. Vítězná nabídka sdružení firem Eurovia CS, Strabag a M-Silnice uspěla s cenou 242,98 milionu korun bez DPH a časem oprav 47 dní.

Na komplikace v dopravě si řidiči stěžovali hned první den uzavírky, hlavně na značení, to bylo podle některých zmatené, podle jiných zase nedostatečné. Spoustu řidičů nové omezení překvapilo.

Oprava bude probíhat na etapy

V úterý by už však řidiči bloudit neměli, značení se zjednoduší, uzavřený bude totiž vždy celý jeden pás dálnice.

Stavbaři budou pracovat nejen na dálnici D11, ale opraví i navazující část D35. „Budeme nasazovat maximální možnou techniku, bude se tady pohybovat i přes sto strojů a až dvě stě lidí,“ přiblížil ředitel hradecké pobočky firmy Eurovia Michal Šumpík.  

„Týká se to (oprava) i dotčených exitů a bude to postupovat po etapách. Není to tak, že bychom celé staveniště uzavřeli a po celou dobu bude neměnné. Naopak budeme uvolňovat místa, která projdou rekonstrukcí, a zároveň budeme omezovat ta, která se do rekonstrukce budou chystat,“ upřesnil Rýdl.

Opravy podstoupí úsek dálnice D11 mezi kilometry 76,4 a 88,3, tedy od exitu Pravy včetně mimoúrovňové křižovatky. Stavbaři opraví i mimoúrovňovou křižovatku Sedlice, odkud bude pokračovat renovace dálnice D35 v úseku mezi kilometry 127 až 130, tedy od exitu 127 po exit 131. Rychlost bude snížena na 80 kilometrů za hodinu.  

Dálnici D11 využívají zejména kamiony směřující na sever Moravy a také do Polska. Největší dopravní komplikace očekávají silničáři na konci letních prázdnin, kdy se lidé vracejí z dovolených.