Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.

Pavilon tučňáků brýlových, jejichž domovinou je pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky, je součástí budovaného komplexu Jihozápadní Afrika. Zoo ho staví v sousedství vily ředitelství na místě bývalé slévárny, kterou v minulosti získala pro své rozšíření. Komplex, jehož výstavba v součtu přijde na více než sto milionů korun, už nabízí průchozí voliéru pro plameňáky růžové a další mokřadní ptáky. V budoucnu ho osídlí také zebry Hartmannové, hyeny, volavky obrovské nebo pelikáni.

„Chov tučňáků je nesmírná výzva, je velmi obtížný. Tučňáků navíc v přírodě stále rychle ubývá a takováto záloha v lidské péči je stále potřebnější. Z pohledu osvěty o Africe mají tučňáci navíc také výsadní postavení. Mnoho lidí překvapí, že tučňáci v Africe vůbec žijí,“ řekl ředitel zoo Přemysl Rabas.

Hejno čtyřiadvaceti tučňáků brýlových do zoo dorazilo na konci června. Safari park je přivezl z nizozemských zoo v Arnhemu a Amsterdamu. Jejich získání předcházela dlouhá jednání s koordinátorem evropského chovu i několik týdnů stáží dvorských chovatelů u kolegů v Nizozemsku a polské Vratislavi.

Věkově pestrá skupina

„Podařilo se nám získat zajímavou skupinu složenou z letošních mláďat i dospělých ptáků v reprodukčním věku, to je velmi důležité pro budoucí odchovy,“ uvedl zoolog Michal Podhrázský. Mladé ptáky od těch dospělých lze snadno rozlišit. Zatímco dospělí jsou kontrastně černobílí, u mláďat jsou barvy jemnější a šedavé.

Obývá jihoafrické pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky. Patří k ohroženým druhům a v přírodě jich dál ubývá – od osmdesátých let na méně než polovinu původních počtů. V důsledku úbytku přirozeného prostředí se relativně často vyskytuje i v blízkosti lidských sídel. Navzdory tomu ale člověk zůstává jeho největším nepřítelem, a to v důsledku drancování přírodních zdrojů ryb. Pro tučňáky a další mořské živočichy kvůli tomu nezůstává dostatek potravy. Stále vážnější je i nepřímá hrozba uváznutí ve vlečných sítích nebo vypouštění odpadů do moří a oceánů. Zásadní problém představují i mikroplasty. Tučňáci brýloví jsou relativně monogamní, páry jsou věrné hnízdní noře i partnerovi přinejmenším několik let. Kromě Dvora Králové chová tučňáky brýlové v Česku a na Slovensku už pouze Zoo Ústí nad Labem.

Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

Tučňák brýlový
Zdroj: Helena Hubáčková/Safari Park Dvůr Králové

Expozice jako namibijské město

Expozice je průchozí a její tvůrci napodobili namibijské město Lüderitz na pobřeží Atlantského oceánu. Na břehu bazénu je dřevěné molo s lodním jeřábem, funkční rezavý maják nebo soubor typicky hrázděných domků s odkazem na evropské osadníky v oblasti. Vše doplňují dvě lodě na oblázkové pláži.

Na pláži mají tučňáci speciální hnízdní boudy, které by měli obydlet a později v nich i vyvádět mláďata.

Venkovní část expozice by tučňáci měli obývat po celý rok. Mají ale i vnitřní zázemí se dvěma bazénky a chovatelskou přípravnou. Větší část zázemí tvoří rozsáhlý systém filtrace vody. Potravou tučňáků budou mořské ryby.

Na vybudování expozice zoo získala dotaci z česko-polského evropského projektu se zoo v Opole. Pro návštěvníky otevře zoo novou expozici v pondělí 11. července.