Na Sněžce jsou opět ochranné sítě. Mají bránit návštěvníkům v ničení přírody

Události: Ochranné sítě se vrací na Sněžku (zdroj: ČT24)

Nejvyšší český vrchol znovu obepíná ochranná plastová síť. Rozvinuli ji tam správci českého a polského národního parku. Přes léto má neukázněným návštěvníkům hor zabránit v pohybu mimo vyznačené plochy, a tedy i v devastaci vzácné přírody.

Sítě vymezující návštěvnický prostor rozmístili ve spolupráci s polskými kolegy zástupci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

„Na Sněžce bude asi šet set metrů sítí a u Slezského domu zhruba pět set metrů. Někteří lidé stávající zábrany oddělující divokou přírodu od prostoru pro návštěvníky nerespektují. Proto jsme se rozhodli i letos rozmístit sítě,“ vysvětlil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. 

Sítě ochrání vzácné rostliny i ptactvo

Sítěmi se ochrání třeba koniklec alpinský bílý, který právě květe, nebo rozrazil chudobkovitý. Ten jinde na světě neroste.

Slouží i na ochranu zvířat a ptactva, vysvětluje další zaměstnanec KRNAP Michal Skalka: „Ptáci hnízdí v trávě, v sutích mezi kameny si dělají malá nenápadná hnízda. Když sem lezou lidé, je to pro ptáky, jako kdyby vám někdo lezl do ložnice.“ 

Mezi návštěvníky se ozývají i kritické hlasy a mnohým se sítě nelíbí. 

Nejjednodušším a k přírodě nejcitlivějším způsobem, jak zdolat nejvyšší český vrchol, zůstává stále lanovka z Pece na Sněžku. Vloni vyvezla dvě stě tisíc lidí. Čtyřikrát tolik jich ale z české i polské strany na vrchol vystoupalo pěšky. Ve špičkách bývá na Sněžce přes deset tisíc lidí denně. Sítě budou chránit zdejší přírodu do konce září.