Hlavní město plánuje ručit Pražské plynárenské za bankovní půjčky. Opozice prosadila audit

Praha plánuje poskytnout až čtyřmiliardové ručení za bankovní půjčky společnosti Pražská plynárenská. Rozhodli o tom radní města, ještě budou hlasovat zastupitelé. Již dříve město odsouhlasilo přímou dvoumiliardovou půjčku na nákup plynu do zásobníku na příští zimu.

Městští zastupitelé schválili dvoumiliardový úvěr Pražské plynárenské koncem dubna. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou, podle zástupců společnosti vzrostly meziročně desetinásobně. Už z dřívějších informací vyplývalo, že půjčka od města nebude stačit a firma bude požadovat další podporu. Ta má mít podle radními schváleného záměru podobu ručení města za úvěry, které si Pražská plynárenská vezme od bank. O plánu budou ještě v polovině června hlasovat zastupitelé.

Firma také od června zvýšila ceny plynu v průměru o třicet devět procent pro domácnosti, které využívají ceník Standard, popřípadě produkty na něj navázané. Zákazníků s fixovanými cenami se tak zdražení zatím nedotklo. Již před tím společnost od dubna zvedla stejným způsobem ceny v průměru o 15,7 procenta.

Praha vlastní plynárny prostřednictvím svojí společnosti Pražská plynárenská Holding (PPH). Vedení města schválilo sloučení obou firem, což má zjednodušit organizační strukturu. Operace by měla trvat čtyři až šest měsíců. Metropole dříve zvažovala, že PPH použije jako základ k vytvoření holdingu či později koncernu městských společností, nakonec se nicméně koalice shodla na zániku firmy.

Kritika opozice

Situaci v Pražské plynárenské na posledním jednání zastupitelů kritizovaly opoziční ODS a ANO. Nelíbilo se jim fungování společnosti ani schválená půjčka. Podle nich by měli zodpovědní politici a manažeři vyvodit osobní důsledky. Zástupci firmy a vedení města však kritiku odmítli. Zastupitelé nakonec souhlasili s návrhem opozice, že v Pražské plynárenské bude proveden audit. O jeho vypracování radní požádali představenstvo firmy.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, když plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října. Měla asi 900 tisíc zákazníků. Situaci dále zhoršila válka na Ukrajině.