Praha chce vyhláškou omezit alkohol na veřejnosti. Změny se mají týkat i náplavky

Události ČT: Praha chce zpřísnit regulaci alkoholu na veřejnosti (zdroj: ČT24)

Vedení hlavního města chce od léta zavést přísnější pravidla pro pití alkoholu na veřejnosti. Přestupkem by nově měla být nejen samotná konzumace, ale i otevřená lahev, kelímek nebo plechovka v ruce. Rozšířit se má i seznam míst, kde je požívání alkoholu zakázané. Přibudou například náplavky na březích Vltavy, kde bude platit zákaz alkoholu od půlnoci do devíti hodin ráno. Změny bude příští týden projednávat pražské zastupitelstvo. Regulace alkoholu na veřejnosti platí v různých formách ve všech krajských městech.

Lidé, kteří bydlí v okolí náplavky v Praze, si na hlasitou hudbu nebo křik opilých lidí stěžují dlouhodobě. S tím ale strážníci prakticky nic dělat nemohou. „Když tam přijela městská nebo státní policie na základě stížnosti, a to byly desítky telefonátů během každé noci, tak neměla žádný právní nástroj,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (TOP 09). 

Nástrojem pro policisty by nyní mohl být právě zákaz pití alkoholu na náplavkách, který by platil od půlnoci. S tím ale často návštěvníci náplavky nesouhlasí, a to přesto, že nemá jít o celodenní zákaz, jako je tomu na stovkách míst hlavního města. Jen v Praze 1 jde o padesátku ulic či prostranství včetně Václavského náměstí.  

Policie nyní může trestat jen ty osoby, které přímo uvidí se napít. Od července chce magistrát jako přestupek stanovit i zdržování se na veřejnosti s otevřenou lahví nebo jinou nádobou. Podle zastupitele jana Hory (Piráti) má však městská policie od této novinky přehnaná očekávání. „I tento princip lze do velké míry obcházet, a to znamená, že bude fungovat jenom po omezenou dobu, já osobně si myslím, že tak jedno léto,“ řekl. 

Praha 1 chtěla úplný zákaz

Právě Piráti novou vyhlášku podpořit nechtějí, a to kvůli zvýšení počtu míst, kde bude alkohol na veřejnosti zakázaný. V centru Prahy půjde o skoro padesát lokalit, například Karlův most a Královskou cestu. Radnice první městské části přitom prosazovala úplný zákaz od deseti večer do šesti hodin ráno.

„Slibovali jsme si od toho, že budeme moci postihovat velké organizované skupiny turistů, kteří míří do Prahy nikoli za památkami, ale za laciným alkoholem a kteří nám v počtu 150 až 200 lidí najednou řádí opilí v ulicích,“ uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Právě zahraničních turistů v hlavním městě po dvou letech covidu opět přibývá, což je znát například u půjčoven lodiček a šlapadel nebo na restauračních zahrádkách.

Plošné zákazy ale vedení magistrátu odmítlo. Dál tak zůstane v celém městě omezení ve stometrových okruzích kolem dětských hřišť, škol, ordinací lékařů a stanic metra. Alkohol pak není možné pít ani na zastávkách tramvají a autobusů. Výjimka má ale dál platit pro restaurační zahrádky, nejbližší okolí stánků s občerstvením, kulturní akce a také silvestrovské a novoroční oslavy. 

Alkohol omezují i další města

Pití alkoholu na veřejnosti kromě Prahy regulují i všechna krajská města. Například v Brně ještě předloni platil plošný zákaz, poté ale město omezení zmírnilo pouze na vybraná místa. Okruh kolem škol není stometrový jako v Praze, ale jenom dvacetimetrový. Zákaz pití alkoholu platí i u vstupu do kostelů nebo hřbitovů. 

Ani v Ostravě není pití alkoholu na veřejnosti zakázané plošně, ale jen na vybraných místech. Kromě škol se to týká třeba i okolí supermarketů nebo tamního skateparku. Většina restauračních zahrádek v Ostravě může mít otevřeno do deseti večer, Stodolní ulice má však výjimku.

Stotisícová Olomouc zakázala pití alkoholu na veřejnosti mimo jiné v celé městské památkové rezervaci už v roce 2012. „Výjimkou je Horní a Dolní náměstí, kde se koná řada akcí. Jejich pořadatelé ale musejí pokaždé žádat radnici o povolení, aby návštěvníci mohli alkohol popíjet. Zákaz se nevztahuje na hosty na zahrádkách restaurací,“ uvedla redaktorka ČT Petra Klimková. 

Novou vyhlášku má od letošního května Plzeň, která vydala plošný zákaz pro širší centrum. Omezení v okolí škol nebo nástupišť a zastávek je tam stanovené na padesát metrů. Zákaz pití alkoholu na některých místech má i Český Krumlov nebo Znojmo. Naopak Mikulovu nebo Třeboni stačí pravidla pro noční klid.