Zákaz pití alkoholu v centru není žádná prohibice, říká pražský radní. Chce bojovat s alkoholovou turistikou

Pokuta až 10 tisíc korun za pití alkoholu v Pražské památkové rezervaci – tak by mohla v praxi vypadat novela vyhlášky, kterou prosazuje radnice Prahy 1. Už teď platí zákaz pití alkoholu na vybraných místech po celé Praze, příští rok by se mohl rozšířit plošně na celé území památkové rezervace. Podle radního pro bezpečnost za Prahu 1 Ivana Solila, který byl hostem Studia 6, se vyhláška snaží bojovat zejména s „alkoholovou turistikou“.

Situace se především v centru města zhoršila letos poté, kdy začal platit protikuřácký zákon. Lidé si kvůli němu uvnitř restaurace už nemohou zapálit, a tak častěji postávají venku.

„Já chci zdůraznit, že to není žádná prohibice. Je to věc, která je poměrně běžná i v jiných částech rozvinuté Evropy nebo světa. Je to prostě o tom, že ta památková rezervace není jenom rezervací v tom pravém slova smyslu, ale je to samozřejmě i místo, kde žijí lidé,“ uvedl Solil.

Podle Solila by mohla vyhláška omezit tzv. alkoholový turismus, který se v průběhu posledních čtyř let rozmohl. „Samotné cestovní kanceláře, které sem zvou turisty, říkají: přijeďte do Prahy, tady je levné pití. Oni nemají zájem o památky, oni si přijdou jen povyrazit,“ vysvětlil.

Podle nové vyhlášky by měl hrozit postih nejen za pití v ulicích, ale i za vycházení s otevřenou lahví či s kelímkem alkoholu.

obrázek
Zdroj: ČT24
Zákaz by mohl na území Pražské památkové rezervace platit plošně
Zdroj: pamatky.praha.eu/Martina Podhůrská

„Přestupkový zákon, který se bude aplikovat, má určité rozmezí sankcí, které odráží společenskou nebezpečnost a charakter toho chování,“ doplnil Solil. Strážníci by tak podle něj měli vnímat rozdíl mezi skupinou opilých turistů, kteří narušují klid v centru, a dvojicí, která poklidně popíjí na Náplavce. „To rozmezí je napomenutí až po blokovou pokutu ve výši deseti tisíc,“ dodal.