Praha chce zakázat pití na veřejnosti. Podívejte se, kde platí zákaz už teď a kde se chystá

Za pití alkoholu v pražské památkové rezervaci by mohla být až desetitisícová pokuta (zdroj: ČT24)

Pražští zastupitelé mají začátkem příštího roku schvalovat novelu vyhlášky, která omezuje konzumaci alkoholu na ulici. Dosud se zákaz vztahoval na vybrané ulice, náměstí či parky. Nově by se týkal celé památkové rezervace. Novelu vítá Praha 1, naopak ji kritizují zastupitelé za Piráty.

Vyhláška bude nově zakazovat nejen pití, ale i pohyb s otevřenou lahví alkoholu. Má to zjednodušit práci městským strážníkům, kteří nebudou muset být fyzicky přítomni konzumaci nebo složitě hledat svědky. „Naším cílem je vyhlášku zjednodušit a zefektivnit,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Vyhlášení zákazu v celé památkové rezervaci a omezení pohybu s otevřenou lahví dlouhodobě požaduje po magistrátu Praha 1. Důvodem jsou častá rušení nočního klidu kvůli pohybu skupin turistů, kteří přijeli do metropole za zábavou.

Zákaz by mohl na území Pražské památkové rezervace platit plošně
Zdroj: pamatky.praha.eu/Martina Podhůrská

„Čím dál častěji před provozovnami upřednostňují ulice, náměstí či parky jako místa bujarého alkoholového veselí. Vše na úkor občanů Prahy 1 i městské části,“ uvedl radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD). Praha 1 proto podobu novely vítá.

Návrh naopak kritizují Piráti a označují jej za extremistický. „Primátorka Krnáčová zjevně nechápe, že centrum města tu není pouze pro bohaté turisty, kteří utrácejí v místních restauracích a barech, ale i pro občany, kteří si jdou občas po práci sednout do parku nebo na náplavku s přáteli,“ uvedl zastupitel a poslanec Jakub Michálek (Piráti). Hluk na ulicích to podle něj nevyřeší, protože ho vytvářejí lidé, kteří se opili v restauracích. Piráti tak návrh v zastupitelstvu nepodpoří.

Vyhláška zakazující pití na vybraných veřejných prostranstvích začala platit v roce 2008 a vyjmenovává místa, kde zákaz platí. Od té doby byla několikrát novelizována, naposledy v roce 2013, kdy byl počet míst oproti původnímu znění zdvojnásoben. Nyní platí zákaz na téměř 900 místech po celé Praze.

  • na veřejných prostranstvích nebo jejich částech (ulice, náměstí, parky, obchodní centra…) vyjmenovaných ve vyhlášce
  • v okruhu 100 metrů od stanic metra, škol, školských a zdravotnických zařízení
  • na dětských hřištích a pískovištích
  • na nástupištích veřejné dopravy, v případě zastávky u chodníku zákaz platí ještě 5 metrů za začátkem a koncem zastávky v celé šíři chodníku (není-li konec označen, zákaz platí 65 m od označníku)
  • restaurační zahrádky
  • prostory u stánků s občerstvením v tržnicích, tržištích či na trzích, kde je povolen prodej alkoholu
  • prostory, kde se koná akce pořádaná, spolupořádaná nebo povolená hlavním městem Prahou nebo městskou částí, na jejímž území se akce koná – např. vinobraní, posvícení, silvestrovské a novoroční oslavy

Novela vyhlášky měla původně začít platit už letos v lednu, přípravu však zdržely legislativní potíže související s přijetím takzvaného protikuřáckého zákona, který řeší i prodej alkoholu na farmářských trzích. Stávající úprava zahrnuje výčet ulic, kde se nesmí pít. To by se minimálně v případě oblasti Pražské památkové rezervace mělo změnit a zákaz tam má platit plošně.

„Návrh vyhlášky jsme minulý týden rozeslali do připomínkového řízení. To bude trvat 30 dnů, tedy do konce listopadu,“ uvedl mluvčí Hofman. Do rady by návrh měl v ideálním případě jít do konce roku a do zastupitelstva začátkem příštího.

Místa, kde platí zákaz pití alkoholu na veřejných prostranstvích - současný stav
Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy