Příbramská věznice otevřela novou výrobní a montážní halu, umožní zaměstnat dvojnásobek trestanců

Příbramská věznice zprovoznila novou výrobní a montážní halu, která umožní zaměstnat více odsouzených. Zatím v ní pracuje třicet vězňů, po zavedení dvousměnného provozu to může být až dvojnásobek. Za úkol mají přebalování knih nebo práce týkající se jemné mechaniky. Nová hala stála 14,3 milionu korun, více než dvě pětiny věznice uhradila z peněz, které sama vydělala díky zaměstnávání odsouzených, řekl ředitel Věznice Příbram Petr Červený.

Objekt je sestaven z modulů a lze ho v případě potřeby rozšířit. „Je to další prostor, který nám umožní zaměstnávat odsouzené, které nemůžeme zaměstnat na venkovních nestřežených pracovištích mimo věznici. Jsou to převážně odsouzení z vysokého stupně zabezpečení,“ uvedl ředitel.

Skladba vězňů v Příbrami je různá, ve věznici jsou odsouzení za nedbalostní činy, ale i za závažnou trestnou činnost. V areálu jsou čtyři výrobní haly. Jedna funguje i jako vzdělávací středisko, od září se v ní bude otevírat učební obor kuchař-číšník.

V novém objektu o rozloze 412 metrů čtverečních vznikla dvě samostatná pracoviště. V jedné části vězni vyrábějí jednoduché spoje, využitelné například do hodinek nebo barometrů, v druhé přebalují knihy nebo lepí obaly pro gramofonové desky.

Pracuje více než polovina práceschopných vězňů

„Je to pro nás vyplnění času i možnost se něco naučit, abychom se po výkonu trestu mohli zapojit do běžného života,“ řekl jeden z vězňů, který se představil jako Honza. Nejvíc ho prý baví expedice, skladování a balení knih, norma 185 přebalů za hodinu se podle něj dá zvládat. Výdělek je důležitý kvůli oddlužení a také lze něco posílat domů. „Můžeme posílat rodinám finanční příspěvky, i když ne moc velké, ale rodiny jsou rády,“ dodal.

V příbramské věznici si odpykává trest 857 lidí. Zaměstnáno jich je 327, což je více než polovina odsouzených schopných práce. Celostátně je tento poměr 55 procent. Podle náměstka ministra spravedlnosti Petra Dohnala ho nepříznivě ovlivnila pandemie covidu, před ní bylo zaměstnáno přes šedesát procent odsouzených.

Covid ovlivnil i práci vězňů

„Bohužel doba covidová s těmito čísly poměrně zamávala, museli jsme některé provozy omezit,“ řekl Dohnal. Připomněl, že odsouzení kvůli covidu-19 nemohli na venkovní pracoviště mimo areály věznic, výjimkou byly provozy nezbytné pro chod státu, například v potravinářství nebo ve zdravotnictví.

Podle náměstka ministra se však s uvolněním protiepidemických opatření začalo zaměstnávání vězňů pomalu zlepšovat. „V současné době se pomaličku vzpamatováváme a opět se začínáme vracet k prvotním číslům,“ dodal.