Ve šlechtitelském chovu hus, kterému kvůli ptačí chřipce hrozil zánik, se začala líhnout mláďata

Na farmě v Nových Hradech se líhnou housata (zdroj: ČT24)

V Nových Hradech se podařilo zachránit jediný šlechtitelský chov hus v Česku před zánikem kvůli ptačí chřipce. Veterináři tam vůbec poprvé aplikovali drůbeži očkování. Nyní se na farmě Rybářství Nové Hrady začala líhnout první housata. Dříve přitom hrozilo, že celý chov s padesátiletou tradicí zanikne. Z původních zhruba pěti tisíc kusů drůbeže nakonec zbylo osm stovek.

Přísná veterinární opatření skončila v chovu hus na začátku dubna. Všechny zbylé husy veterináři dvakrát naočkovali proti ptačí chřipce. „Bylo to v Česku vůbec poprvé, kdy se něco podobného u drůbeže zkoušelo,“ uvedl redaktor ČT Martin Donát. Na farmě letos očekávají vylíhnutí deseti tisíc housat, v minulých letech jich přitom bylo až padesát tisíc.

„Pro nás to (očkování) bylo důležité. Kdyby k němu nedošlo, byli bychom bez práce. Věříme, že se to povedlo a že očkování bude mít na ptačí chřipku účinky,“ uvedla chovatelka z Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová. 

Šlechtitelský chov hus v Rybářství Nové Hrady
Zdroj: ČT24

Dodala, že během veterinárního opatření bylo nutné dodržovat přísná hygienická pravidla. „Všude bylo vápno, krmení a voda byly jenom v halách. Museli jsme mít návleky, roušky a rukavice,“ popsala. 

Začít od nuly by bylo nemožné

Zaměstnanci farmy jsou rádi, že se chov podařilo alespoň zčásti zachránit. Kdyby museli být utraceni všichni ptáci, bylo by znovuobnovení chovu téměř nemožné. „Jde o šlechtitelskou tradici, na které se podílela spousta lidí. Nejde jen tak koupit jinou husu a začít s chovem znovu,“ upozorňuje šlechtitelka Jana Šídlová. 

Jak dlouho bude trvat obnovení chovu v plném rozsahu, zatím nikdo neví. Podle šlechtitelky by to mohly být i tři roky. „Po tomto vyselektování nám zbyly jenom tři linie ze čtyř. Z každé linie nám zůstal určitý počet zástupců, z toho se budou postupně vybírat nejsilnější kusy, ze kterých budeme znovu dělat rodičovské páry. Budeme se snažit dát to nějak dohromady,“ popsala Šídlová. 

Od začátku letošního roku veterináři v celém Česku objevili dalších devět ohnisek ptačí chřipky. Naposledy to bylo před měsícem v malochovu na Kolínsku, kde museli nechat utratit skoro dvě stě kusů drůbeže. Veterináři chovy po celé zemi i nadále sledují.