Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Události ČT: Výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře jsou podle soudu neplatné (zdroj: ČT24)

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.

Stavba obchvatu Jaroměře v polích u Hořenic zatím pokračovat nemůže. Stavbařům stojí v cestě pozemek, kterým stát zatím nedisponuje. A to přesto, že ho vyvlastnil. Pozemky patří manželům Kučerovým, stát by na nich měla opěra mostu. 

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale bez těchto pozemků stavět nemůže, navíc nemá žádné náhradní řešení. Doposud na parcelách pracovali archeologové, a ani ti svůj průzkum nedokončili. Proti vyvlastnění se totiž uprostřed prázdnin postavil královéhradecký krajský soud.

„Říkají, že ta trasa může vést jinudy. Ano, každá trasa může vést jinudy, ale ta trasa je stabilizovaná v územně plánovací dokumentaci,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. 

V rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové stojí, že pouhá existence územního rozhodnutí, tedy bez dalšího, nepostačuje k učinění závěru o nezbytnosti vyvlastnění konkrétního pozemku. 

„Odmítáme názor soudu, že bychom v rámci vyvlastňovacího řízení byli oprávněni posuzovat, zda lze stavbu provést na jiném pozemku,“ reagoval mluvčí Krajského úřadu v Hradci Králové Dan Lechmann.

Majitel chce víc peněz, než uvádí posudek

Situace je navíc o to komplikovanější, že vyvlastněným je soudce Vrchního soudu. Se silničáři vede spory i o další pozemky kolem dálnice D11. Několikrát uvedl, že je ochotný je prodat, ale za cenu stavebního pozemku, tedy výrazně dráž, než kolik je znalecký posudek. Řádově jde o stovky tisíc korun.

„Samozřejmě mi jde o princip. Já bych chtěl, aby tady bylo férové prostředí. A aby i ve vztahu k někomu jinému, kdo je třeba právně nevzdělán, obyčejným občanům, ŘSD a stát postupovaly férově,“ řekl už loni spolumajitel pozemků František Kučera. 

Od předchozích sporů ohledně vyvlastňování pozemků se tento případ liší tím, že už se ho týká upravené znění zákona, které mělo v zájmu rychlejší výstavby dál posílit pravomoce státu a samospráv. „Podle nás funguje dobře, osm mezitímních rozhodnutí jinde vyšlo v náš prospěch,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

Soudy tak nakonec budou těmi institucemi, na kterých bude záležet, zda se v tomto případě jedná o výjimku či o systémovou záležitost. ŘSD už chystá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Bez jeho rozhodnutí silničáři ve stavbě pokračovat nemůžou.