Obchvat Jaroměře má stavební povolení. Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání majitelů pozemků

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má pravomocné stavební povolení pro obchvat Jaroměře. Ministerstvo dopravy v týdnu oznámilo, že zamítlo odvolání proti stavebnímu povolení. Česká televize to zjistila z úřední desky resortu. Silničáři tak mohou pokračovat s přípravou stavby za téměř 863 milionů korun. Obchvat by měl Jaroměři, kterou denně projede 17 tisíc aut, značně ulevit. Tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové odvede na Náchod a Polsko. Stavba by měla začít ještě v letošním roce.

„Pro stavbu obchvatu Jaroměře je zamítnutí odvolání směrem ke stavebnímu povolení ve všech namítaných bodech významný posun ve fázi přípravy celého projektu,“ uvedla na dotazy ČT mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Proti stavebnímu povolení, které teď ŘSD získalo, bylo vydáno v létě minulého roku odvolání. To iniciovali dva vlastníci pozemků z okolí Hořenic. Vadilo jim například umístění kruhového objezdu nebo dotčení plynových rozvodů. Pokusili se na svých pozemcích také zřídit věcné břemeno. Ministerstvo dopravy se nyní s jejich námitkami vypořádalo a uvedlo ve svém rozhodnutí, že není možné zpětně uplatnit existenci věcného břemene na stavební řízení. Resort se odvoláním zabýval i přesto, že bylo podáno po zákonné lhůtě.

Silničáři tak mohou pokračovat s přípravou stavby, která by měla začít ještě letos. ŘSD ale musí v současnosti řešit archeologický průzkum a výkup pozemků, které jsou aktuálně vykoupeny z 85 procent.

„Před samotnou realizací stavebních prací jsme povinni provést záchranný archeologický výzkum. Pro realizaci záchranného archeologického výzkumu a zemních prací je již vybrán zhotovitel,“ řekla Ledvinová. Silničáři počítají se zahájením archeologických prací v nejbližší době. Dále pak probíhá i výběrové řízení na zhotovitele. Po jeho konci už bude stavba směřovat k úplnému zahájení.

Nový úsek silnice I/33, který vznikne severovýchodně od Jaroměře, se na jedné straně připojí na budoucí úsek dálnice D11, která bude uvedena do provozu letos v prosinci.

Na druhém konci pak naváže na již hotový úsek a řidiči tak budou pokračovat po obchvatu České Skalice. Na hlavním tahu mezi Jaroměří a Českou Skalicí projede podle dostupných dat denně 17 tisíc vozidel. Hotového obchvatu Jaroměře za 863 milionů korun se obyvatelé dočkají v roce 2023.