Stavba dálnice D11 se může zkomplikovat. Bývalý majitel parcely napadl rozhodnutí o vyvlastnění

Události ČT: Stavba dálnice D11 se možná zpozdí kvůli sporu o vyvlastněný pozemek (zdroj: ČT24)

Stavbu dálnice D11 u Jaroměře může ztížit žaloba bývalého majitele parcely, která silnici stojí v cestě. Pozemek patřil místopředsedovi Vrchního soudu v Praze Františku Kučerovi, který je zároveň viceprezidentem Soudcovské unie. Kučera se brání rozhodnutí Krajského úřadu v Hradci Králové, který jeho pozemek v únoru vyvlastnil.

Kučera žádá, aby soud v Hradci Králové zrušil rozhodnutí o vyvlastnění jeho parcely o velikosti 1161 metrů čtverečních, která nové komunikaci stojí v cestě. Tvrdí, že vyvlastnit pozemek může jenom soud, nikoli krajský úřad. 

„Samozřejmě že mi jde o princip. Zlu se prostě nemá ustupovat. Já bych chtěl, aby pozemky nabývané ve prospěch státu a pro potřeby státu byly nabývány transparentním a zákonným způsobem,“ uvedl Kučera. 

„Byly splněny základní podmínky pro vyvlastnění, to znamená, že se jednalo o veřejně prospěšnou stavbu. Řízení nabylo právní moci,“ argumentuje právník Krajského úřadu v Hradci Králové David Mazánek.

Na pozemku jsou už stavební stroje

Vyvlastněný pozemek se nachází nedaleko Jaroměře. Má na něm stát okružní křižovatka a také sjezd z dálnice D11. Momentálně už parcelu obsadily stavební stroje. 

Ještě loni přitom Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) postupovalo tak, jako by Kučerův pozemek vůbec nepotřebovalo, trasu dálnice nechalo přeprojektovat. „Dokážeme obejít pozemek pana Kučery tak, aby se mohla zprovoznit dálnice,“ řekl koncem loňského roku generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Momentálně však instituce s vyvlastněným pozemkem počítá.

Chtěl 500 tisíc, dostal 30 tisíc

Spor se ale vede také o cenu. Bývalý majitel parcely tvrdí, že mu nabídli pět variant v rozmezí od třiceti tisíc do tří set tisíc korun. Nejnižší nabízenou částku pak dostal. „Požaduji 500 tisíc. Jsem především loajální občan tohoto státu a opravdu nic neblokuju. Už deset let nabízím státu, že mu tento pozemek prodám,“ poznamenal Kučera. 

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ale upozornil, že podnik se při výkupu pozemků musí řídit znaleckými posudky. „Nedomlouváme se o ceně jako na trhu,“ dodal Rýdl.

Krajský soud v Hradci Králové probral všechny důkazy a vyslechl závěrečné návrhy protistran. Verdikt by měl podle redaktora ČT Vlastimila Weinera vynést ve čtvrtek 11. června.