Majitelům pozemků pro D11 u Jaroměře stát nabízí vyšší cenu

Královéhradecký kraj – Ředitelství silnic a dálnic poslalo novou nabídku vlastníkům pozemků, kteří je odmítli prodat pro stavbu dálnice D11 u Jaroměře a čelí proto vyvlastňovacímu řízení. Stát teď nabízí cenu osmkrát vyšší než dřív. Reaguje tak na nedávno schválenou novelu zákona, která výkupy pozemků z pohledu majitelů vylepšila.

První nabídka od státu zněla – 12 korun za metr. To považoval pan Petr Musil za legraci a nepřijal. Stát od něj potřebuje hektar pole pro stavbu dálnice u Jaroměře. Teď pan Musil dostal novou nabídku - má dostat 120 korun. „Je to cena, o které uvažujeme, že bychom mohli přijmout nabídku. Tato cena si myslím, že už odpovídá reálné hodnotě a je opravdu vrácena, jak sliboval pan ministr Prachař, je vrácena na původní hodnotu, která byla nabízena před rokem 2013 -před tím nešťastným zákonem,“ doplnil majitel pozemku Petr Musil.

Jan Rýdl, mluvčí ŘSD: „Nyní jsme schopni nabídnout od 120 do 160 korun za metr.“

Další, kdo zatím odmítal prodat, je Jaromír Pošva - v Zaloňově blokuje svých 1 600 metrů. Nabídka na odkup začínala v jeho případě na deseti korunách. V září 2014 k tomu pan Pošva uvedl: „Nemohl jsem kvůli tomu ani chodit do hospody, protože se mně všichni smáli.“ Nyní nabízená vyšší cena se panu Pošvovi zamlouvá víc. „Přijmu 120 korun za metr, pokud vykoupí bezcenný pozemek, který vznikne při stavbě dálnice. Přijmul bych 120 korun za metr, když vykoupí ten zbytek,“ upřesnil Jaromír Pošva.

Panu Pošvovi by totiž po vykoupení hlavní části pozemku, která je potřeba pro dálnici, zbyla část, na které by mu stát musel nechat vybudovat přístupovou cestu. Stát ale tuto „zbytkovou“ část pozemku od něj vykoupit nechce, a jak pan Pošva dodává, nechce ho ani vyměnit za vedlejší pozemek, který je státní. Úplně stejný problém řeší i Petr Musil. I on stojí o to, aby od něj stát vykoupil i zbytek parcely, který se po prodeji státem požadované části stane prakticky bezcenným. Ani v jeho případě ale stát nechce. Jaromír Pošva se navíc dožaduje osobního jednání s prostředníkem výkupu, firmou Pragoprojekt. Ta pracuje pro ŘSD. Zatím na jeho výzvy nereagují.

Stát řeší v lokalitě Jaroměřsko 34 problémových parcel. Zatím s novou vylepšenou nabídkou obeslal 13 z nich.

Vlastníci pozemků mají čas na rozmyšlenou 90 dnů od doručení nabídky, tedy do konce ledna. Vyvlastňovací řízení s oběma majiteli, tedy s panem Musilem i Pošvou, pokračuje. Stejně jako se 27 dalšími na Jaroměřsku.

Martin Hofman ze stavebního úřadu v Jaroměři k tomu uvedl: „Vyvlastňovací řízení můžeme zastavit, pakliže žadatel, to znamená ŘSD, se domluví s vyvlastňovanými na vyšší nabídkové ceně.“ Stavební úřad o vyvlastnění už dávno mohl rozhodnout. Zatím ale „gentlemansky“ čeká, zda noví vlastníci nové nabídky přijmou. Takže řízení pokračuje spíš formálně, de facto stojí.

Jak dlouho bude stát čekat, to upřesňuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl: „Rozhodný termín znamená vždy skončení 90denní lhůty pro vyjádření majitelů. Poté budeme standardně pokračovat v jednání, pokud se nebude dařit, posledním možným nástrojem je samozřejmě vyvlastnění.“ K variantě vyvlastnění ale Jan Rýdl současně dodal: „O vyvlastnění v tuto chvíli opravdu není možné hovořit, protože to je až poslední nástroj.“ 

Novými nabídkami reaguje Ředitelství silnic a dálnic na novelu zákona, kterou poslanci schválili letos v červnu. Podrobnosti upřesnil mluvčí ŘSD Jan Rýdl: „Novela zákona nemá retroaktivní účinek, to znamená již uzavřené smlouvy nemůže jakkoliv přepisovat, doplňovat nebo doplácet.“ Novela je účinná od září 2014. 

Stát nabízí majitelům pozemků pro D11 vyšší cenu (zdroj: ČT24)