Záchranářům v západním příhraničí má usnadnit komunikaci 5G síť

Události v regionech: Záchranářům má v komunikaci pomoci 5G koridor Mnichov–Praha (zdroj: ČT24)

Po jednáních v tomto týdnu nabývá konkrétní podoby 5G koridor Mnichov–Praha. Jde o společný projekt ministerstva průmyslu a obchodu a Bavorského státního kancléřství. Jeho cílem je vybudovat 5G infrastrukturu. Pro zdravotnickou záchrannou službu jsou totiž nestabilní mobilní sítě problémem, na který často při zásazích naráží.

V Plzeňském kraji i v sousedním Bavorsku, kde často čeští záchranáři pomáhají, je stále mnoho míst, kde nejsou dostupné datové, telefonní nebo rádiové sítě. „Příhraniční oblast nemá pokrytí příliš dobré. Myslím si, že kolikrát tam není ani 4G,“ upozornila zástupkyně vedoucího Projektu přeshraniční záchranné služby Tereza Homolková.

Českým záchranářům pomáhali ti bavorští naposledy při vlakové nehodě v Milavčích. „Pokud bychom tam měli již existující 5G síť, tak bychom se mohli s Bavorským červeným křížem domlouvat účinněji,“ podotkl lékař plzeňských krajských záchranářů Jiří Růžička.

Hluchá místa v pokrytí jsou i na severu Plzeňska a na hranici s Karlovarskem. 5G síť by měla zcela problémy s připojením odstranit. „Pod vybudováním infrastuktury se rozumí využití stávající mobilní sítě, která se zlepší. Na druhé straně s tím souvisí stavba nových vysílačů,“ uvedla koordinátorka projektu 5G koridor Mnichov–Praha Lenka Šolcová.

Využití telemedicíny

Díky novým aplikacím budou moci lékaři využívat takzvanou telemedicínu. „Používali bychom obrazové informace, které nyní vůbec nemáme. Jedinými, které aktuálně máme, je to, co nám posádky řeknou do vysílačky,“ přiblížil Růžička. Podle mluvčí plzeňských krajských záchranářů Márie Svobodové by byl tento nástroj vhodný například při úrazech cyklistů nebo turistů.

Celý projekt přijde na stovky milionů eur a financovaný by měl být z evropských programů. Studie budou připravené v první polovině příštího roku.