Na jihu Čech zřejmě utvoří koalici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočeši

V jižních Čechách povede zřejmě kraj koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Hejtmanem by se měl stát Martin Kuba z ODS, prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř. V úterý pravděpodobně podepíšou politici memorandum o spolupráci. Informovali o tom Kuba a lídr hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch. Koalice by měla 29 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Na spolupráci se dohodli politici čtyř subjektů při večerní schůzce. „Tyto čtyři strany v tuto chvíli deklarují, že jsou připraveny koalici v jižních Čechách vytvořit, deklarují vůli. Dohodli jsme se, že si to všichni probereme ve svých stranických orgánech. A pokud získáme podporu, byli bychom připraveni zítra (v úterý) podepsat memorandum o spolupráci, které by definovalo jasný půdorys koalice,“ řekl Kuba.

Až dokument podepíšou, rozdělí si strany kompetence a pozice v radě Jihočeského kraje. Kdo bude mít kolik radních, nechtěl Kuba upřesnit. „Mluvili jsme o tom velmi hrubě,“ dodal.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v pondělí vpodvečer podepsaly v jižních Čechách memorandum, že budou v dalším vyjednávání o budoucí koalici postupovat vůči ostatním spolu. Avizovaly, že chtějí s dalšími subjekty vytvořit středopravou koalici bez hnutí ANO.

Lídr ANO František Konečný napsal, že záměr koalice bez ANO nebude komentovat, krajský předseda ANO Libor Moravec zase řekl, že postup ODS a lidovců respektuje.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.