Kraje se připravují na případný koronavirus v Česku. Zasedají bezpečnostní rady, opatření přijímají nemocnice, letiště i školy

Kraje přijímají opatření kvůli koronaviru. Například Pardubický kraj v případě nákazy koronavirem v Česku uvolní deset milionů korun na nákup ochranných pomůcek. Krajské nemocnice mají manuál, jak při potvrzené nákaze postupovat. Kvůli opatřením při příletech letadel z Italského Bergama na brněnské letiště zasedala v úterý bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Olomoucký kraj chce o nákaze informovat na svém webu.

Na základě úterního rozhodnutí bezpečnostní rady Jihomoravského kraje se na letišti v Brně zvýšil nad rámec dosavadních opatření dohled u linky z italského Bergama. K dispozici je lékař pro cestující s možnými potížemi, zaměstnanci letiště dostali ochranné pomůcky.

Dosud se na letišti prováděl klasický úklid a cestující dostávali ohledně koronaviru letáčky s informacemi ve více jazycích. Podle hejtmanova náměstka Romana Hanáka (ČSSD) dostanou zaměstnanci ochranné pomůcky jako roušky nebo jednorázové rukavice.

„Záchranná služba bude držet v pohotovosti tým, který může případné nakažené cestující odvézt do krajských nemocnic,“ řekl Roman Hanák. Dodal, že lety z Bergama přistávají v Brně ve středu a v neděli a cestující se nesetkají s pasažéry žádných jiných letů, takže budou v odbavovacím prostoru sami.

„Jsme také v trvalém kontaktu s krajskou hygienickou stanicí a postupujeme dle jejích pokynů,“řekl mluvčí Letiště Brno Jakub Splavec. Pasažéři italské linky procházejí kontrolou už na letišti v Bergamu. „Pacient, který na letišti v Bergamu jeví známky nákazy koronavirem, je převezen do karantény,“ řekl mluvčí letiště.

Lidé, kteří se vrátili z oblastí zasažených nákazou, jsou v karanténě

V souvislosti s koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, je v domácí karanténě žena v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Vrátila se z Benátek. Výsledky testů ženy nejsou podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Aleny Dvořákové ještě známé.

„V novoměstské nemocnici není hospitalizován žádný člověk s podezřením na onemocnění COVID-19, pouze byla jedna osoba na přítomnost koronaviru vyšetřena, na výsledky čekáme,“ řekla mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Kvůli šíření nemoci po Evropě se podle Aleny Dvořákové na hygienickou stanici obrací větší množství lidí, kteří se z Itálie vrátili nebo tam chtějí vycestovat. „Byli tam na karnevalu, tak chtějí vědět. Potom jsou to různí obchodníci z Verony nebo Milána. Pak jsou to ti, kteří míří na hory – mají tam jet, nebo ne. Ministerstvo doporučuje nejezdit do nejpostiženějších oblastí. Já jim to říkám rovněž,“ řekla.

V domácí preventivní karanténě po návratu z Itálie jsou i tři lidé z Mostu. Příznaky nemoci COVID-19 nemají. Dvě učitelky a dcera jedné z nich pobývaly o víkendu v Benátkách. Preventivní domácí karanténu nařídili pro dvě desítky lidí, kteří se vrátili z oblastí, v nichž se objevila nákaza koronavirem, také jihočeští hygienici.

Kvůli obavám z koronaviru svolala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stránská (ČSSD) jednání, na kterém se setkala s krajskou hygieničkou, ředitelem nemocnice i zástupci tamní záchranné služby. Schůzky se účastnil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hejtmanka uvedla, že Jihočeský kraj je připravený na případný výskytu koronaviru, a to i v takovém případě, že by se jednalo i o větší skupinu, vzhledem k tomu, že Jihočeský kraj je destinací, kam často jezdí turisté.

V Moravskoslezském kraji je momentálně podle hygieniků v karanténě jeden člověk, který se vrátil z Itálie. „Pokud tito lidé nemají klinické příznaky, tak jim doporučujeme, ať si vezmou home office a sledují si zdravotní stav,“ řekla Pavla Svrčinová z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Pacienta s podezřením na koronavirus má Fakultní nemocnice Brno. „Má příznaky a byl v Itálii,“ řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Výsledky by mohly být ve čtvrtek. Podle Pavla Žáry nemocnice u dvou dřívějších pacientů koronavirus vyloučila. Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek řekla, že hygienici provedli sedmdesát pět konzultací, u šesti bylo podezření na koronavirus, které se ale podařilo vyloučit.

Muže s problémy přijala v úterý i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Podle mluvčí Dany Lipovské v horách v Itálii. Lékařka situaci konzultovala s krajským epidemiologem a pacientovi doporučila dvoutýdenní domácí karanténu. Nemocnice v Břeclavi ani v Kyjově pacienty s podezřením na koronavirus neměly.

Ve Zlínském kraji bylo zatím vyšetřeno na nový koronavirus 12 lidí, všechny výsledky byly negativní. Jeden člověk je nyní v preventivní karanténě kvůli možné nákaze. „Jde o člověka, který se vrátil z Íránu, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Pardubický kraj chce koupit ochranné pomůcky za deset milionů

Pardubický kraj v případě nákazy koronavirem v Česku uvolní deset milionů korun na nákup ochranných pomůcek. Krajské nemocnice mají manuál, jak při potvrzené nákaze postupovat. “V co nejkratší době budeme distribuovat nejen do našich škol informační letáky týkající se základní hygieny. O spolupráci požádáme také starosty obcí jakožto zřizovatele mateřských a základních škol a ředitele nejen krajských příspěvkových organizací,„ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Nemocnice Pardubického kraje stanovila epidemiologický manuál. Zahrnuje identifikaci rizikového pacienta, postup vyšetření pacientů s možnou nákazou, odběr biologického materiálu a izolace nemocného a používání ochranných prostředků. “Osobní ochranné prostředky, zejména respirátory a ochranné obličejové štíty, byly zajištěny v dosažitelném množství oddělením centrálního nákupu,„ řekl generální ředitel pěti krajských nemocnic Tomáš Gottvald.

Nemocnice budou mít v případě potvrzení viru v Česku krizový štáb, a pokud bude potřeba, v multioborovém pavilonu v Pardubické nemocnici vyčlení lůžka pro nakažené lidi. Pavilon disponuje 70 lůžky.

České univerzity, které mají studenty v severní Itálii, zavádí opatření kvůli šíření koronaviru. Ty, kteří se vracejí z postižených oblastí, univerzity vyzývají k čtrnáctidenní domácí karanténě. Po tu dobu nabízí distanční studium i pobyt na izolovaných kolejích. Univerzita Palackého v Olomouci doporučuje studentům výjezdy odložit.

Na Krajském úřadě v Olomouci v úterý zasedl krizový štáb, po jeho skončení hejtmanství oznámilo, že na svých stránkách zveřejní veškeré informace o koronaviru, aby je lidé nemuseli složitě hledat pod různými záložkami. “V okamžiku, kdy by se koronavir vyskytl v Česku, okamžitě svolám bezpečnostní radu kraje,„ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO). 

Nemocnice odmítají dárce krve

Některé pražské nemocnice kvůli novému typu koronaviru odmítají dárce krve, kteří vycestovali mimo Česko. Měsíc po návratu si musí ve Všeobecné fakultní nemocnici počkat turisté, kteří se vrátili z kterékoliv evropské země mimo Slovenska. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady platí omezení jen na Itálii. Vyplývá to z informací pro dárce krve na webech nemocnic.

Koronavirus v Česku zatím není zaznamenán, riziko, že se objeví, existuje. Nemocnice jsou na jeho případný výskyt podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) připraveny. Uložil jim také, aby se kvůli koronaviru předzásobily rouškami na čtyři měsíce dopředu. Půjde o jeden a půl milionu roušek.

Opatření přijímají i firmy

Například spediční firma z Hustopečí na Břeclavsku omezila výjezdy svých kamionů do severní Itálie jen na stálé klienty. Řidiči, kteří nyní míří do Itálie, dostávají ochranné prostředky. “Také jim doporučujeme, aby se vyhýbali místům, kde je hodně lidí, například velkých obchodům,„ řekl ředitel firmy Petr Šťastný.

Firma podle něj situaci bedlivě sleduje a přizpůsobuje aktuálním podmínkám. “Situace se mění velmi rychle, snažíme se reagovat a samozřejmě nevystavovat naše řidiče riziku,„ dodal Šťastný. 

Dopravní podnik Ostrava (DPO) informoval, že v nejbližších dnech vydezinfikuje všechny tramvaje, autobusy a trolejbusy tamní MHD. Podle mluvčí DPO Karolíny Ryckové jde o součást prevence proti šíření virů. Podnik vozidla dezinfikuje pravidelně. V souvislosti s výskytem koronaviru v Evropě tato opatření ještě zintenzivňuje. 

Koronavirus v Česku se zatím neprokázal. Testována kvůli němu byla asi stovka lidí. Nemocnice jsou na jeho případný výskyt podle ministra Vojtěcha připraveny. Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2660 lidí, většinu v Číně. Z evropských zemí se v posledních dnech nákaza šíří hlavně v Itálii, případy ohlásilo 12 evropských zemí.