Karanténa i distanční studium. České univerzity řeší studenty, kteří vyjeli do oblastí zasažených koronavirem

České univerzity, které mají studenty v severní Itálii, zavádí opatření kvůli šíření koronaviru. Ty, kteří se vracejí z postižených oblastí, univerzity vyzývají k čtrnáctidenní domácí karanténě. Po tu dobu nabízí distanční studium i pobyt na izolovaných kolejích. Univerzita Palackého v Olomouci doporučuje studentům výjezdy odložit. Žádný student si zatím nezažádal o zkrácení zahraničního pobytu. ČT to potvrdili zástupci pěti oslovených univerzit.

V následujícím měsíci se má vrátit z Itálie patnáct studentů Karlovy univerzity, kterým skončí semestr. Dvacet studentů má odcestovat.

„Mají informace od pražské hygienické stanice, podle které by měli všichni studenti vracející se z postižených oblastí zůstat v domácí karanténě po dobu dvou týdnů,“ vysvětlil Petr Podzimek z odboru vnějších vztahů Univerzity Karlovy a dodal, že je na zvážení každého studenta, zda do Itálie vycestuje nebo si pobyt zkrátí. „V tuto chvíli nemáme žádné informace, že by se někdo ze studentů z Itálie plánoval nyní vrátit,“ doplnil Podzimek.

Studenti Univerzity Palackého v Olomouci dostali od univerzity doporučení, aby si pobyty v Itálii odložili. „Co se týká Itálie, aktuálně intenzivně monitorujeme a individuálně kontaktujeme všechny studenty na výměnných pobytech v Itálii, abychom zjistili, v jaké části země se momentálně nachází,“ vysvětluje postup univerzity mluvčí Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Rektor pražské ČVUT oslovil děkany a ředitele, aby informovali studenty a
zaměstnance o tom, že pokud se v posledních 14 dnech zdržovali v oblastech zasažených koronavirem v severní Itálii, je zde možnost nákazy.

„Takové osoby se nesmí po 14 dní od návratu zdržovat v prostorách a provozech školy, zejména účastnit se výuky, navštěvovat menzy, knihovny, pracovny a další společné prostory univerzity. Studentům by mělo být maximálně umožněno distanční studium či poskytnuty materiály k samostudiu,“ sdělila mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Pokud jsou studenti ubytováni na koleji, mají k dispozici izolované patro hotelu na Masarykově koleji.

Vysoká škola ekonomická v Praze komunikuje se studenty na Erasmu+ v Itálii skrze koordinátorky, které je o situaci poučily. „Bylo jim doporučeno, aby se zaregistrovali do systému DROZD, do kterého ministerstvo zahraničních věcí vkládá aktuální informace o cílové zemi a v případě potřeby či jakýchkoliv dalších otázek nás samozřejmě kontaktovali,“ uvedla Martina Mlynářová z oddělení public relations VŠE.

Univerzity se řídí podle instrukcí od resortu zahraničí, Domu zahraniční spolupráce a hygienické stanice. Tyto instituce vydaly prohlášení na začátku tohoto týdne.

Zavírání univerzit v zasažených italských oblastech

V oblastech, kde se potvrdil výskyt koronaviru, zavírají italské autority univerzity, do kterých přijeli na nový semestr čeští studenti.

„V prvních případech jsme byli informováni, tuším, oficiálně v neděli, kdy nám napsali, že z důvodu šířícího se viru se na týden zavírá škola, čímž myslím, že byla zrušena výuka, všechny ostatní aktivity – knihovna, sportoviště a podobně jsou stále otevřeny a přístupny,“ vysvětluje situaci pro ČT student VŠE Stanislav Zdrůbek, který přijel do Itálie studovat na University of Bologna.

Na stejném místě je v současnosti více českých a slovenských studentů z různých univerzit. „Ukončení Erasmu jsme tady po večerech řešili, ale nikomu se moc nechce odjet,“ uvedl dále Zdrůbek. „Škola nám slíbila, že bude průběžně informovat o situaci, ale zatím vůbec nevíme, jak dlouho bude univerzita zavřená,“ popisuje.

Na jarní semestr 2020 do Itálie s programem Erasmus míří, nebo se tam již nachází téměř 111 vysokoškolských studentů a zaměstnanců. „V tuto chvíli jsou to údaje, které čerpáme z databáze, realita může být samozřejmě jiná. Vzhledem k okolnostem mohou studenti svoje výjezdy posunout, nemusí je zahájit a podobně,“ informovala o aktuální situaci vedoucí informačního a komunikačního oddělení Domu zahraniční spolupráce Lucie Durcová.