Jaká jsou rizika cesty do Itálie? Jak tam fungují služby? Dá se zrušit zájezd? Otázky a odpovědi ke koronaviru

Evropskou zemí nejvíce postiženou koronavirem je nyní Itálie. Prudký růst případů nákazy je od víkendu hlášen ze severu země, v úterý se k nim začal přidávat i jih. Země pod Apeninami je zároveň oblíbeným cílem návštěv českých turistů. Na co by si měli dávat pozor, jak se mají chránit, kde mohou získat rady a pomoc v případě potřeby? Informace pocházejí z úterý 25. února.

Je bezpečné nyní cestovat do italských oblastí, v nichž se vyskytl koronavirus?

Ministerstvo zahraničních věcí občanům Česka doporučuje, aby se zasaženým oblastem do doby vyřešení situace vyhnuli.

Nejpřísnější opatření kvůli šíření koronaviru platí – podle zpráv z úterý 25. února – v regionech Lombardie (město Milán a jeho okolí), Benátsko, Piemont, Emilia Romagna (město Boloňa a okolí), Furlánsko-Julské Benátky, Ligurie a Trident-Horní Adiže na severu země.

Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala řadu opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace zasažených obcí v Lombardii (Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano) a jedné v Benátsku (Vo' Eugenao). Tato místa, která se nacházejí v izolaci, není možné navštěvovat ani je opustit. V případě porušení pravidel hrozí trestní stíhání a vysoké pokuty. Situaci kontrolují italské bezpečnostní složky.

Jaká opatření je nutno dodržovat pro snížení rizika nákazy?

Obecně je třeba striktně dodržovat základní hygienická pravidla jako časté a důkladné mytí rukou, nedotýkat se rukou nosu, tváří ani očí, vyhýbat se větší koncentraci osob, sledovat opatření a respektovat pokyny místních úřadů. Lidé by měli také omezit kontakty s těmi, kdo projevují symptomy nemoci, jimiž jsou nejčastěji kýchání a kašlání.

České ministerstvo zdravotnictví vydalo tato doporučení, která jsou prakticky shodná s těmi vydanými WHO, evropským i americkým centrem pro kontrolu nemocí:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tedy při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál).

David Řezáč z Kliniky infekčních nemocí 1. LF Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze uvedl, že nejčastějším způsobem přenosu je kapénkovou infekcí. Virus je podle něj poměrně „choulostivý na venkovní podmínky, dlouho nevydrží být infekční ve volném prostředí“. 

Problém je podle Řezáče to, že v zimních měsících mají lidé větší tendenci být v uzavřených místnostech a to nahrává přenosu mezi nimi. V zahraničí může jít o hostince, hotely, kde bývá na malém prostoru hodně lidí, dále kina, koncerty, sportovní utkání či veřejná doprava. Zimní měsíce navíc oslabují obranyschopnost lidského organismu bránit se infekcím. Obecně tak přibývá respiračních onemocnění. 

Jsou nějaká omezení pro příjezd do Itálie po silnici nebo vlakem?

Do Itálie ročně vyrazí kolem 600 tisíc Čechů, cestují v zimě i v létě.

Zatím se objevilo několik případů, kdy některé státy omezily spojení s Itálií. Například Rakousko dočasně zastavilo příjezdy vlaků z a do Itálie poté, co se na palubě jednoho z vlaků objevil pacient s podezřením na nákazu. Přerušení v dopravě trvalo několik hodin, poté byl provoz opět obnoven. 

Na několik hodin pak rakouští policisté zastavili v pondělí 24. února večer autobus s Čechy, Slováky a Maďary na palubě kvůli podezření, že se cestující nakazili novým typem koronaviru. Podle agentury APA, která o případu v úterý informovala, se jednalo o slovenský autobus. Záběry, které zveřejnil místní zpravodajský server, ukazují, že jde o autobus společnosti Regiojet. Po důkladné kontrole mohl autobus před půlnocí pokračovat na cestě do Maďarska. Autobus byl podle agentury APA na cestě ze Španělska přes severní Itálii do Budapešti. Rakouští policisté jej zastavili u Allhamingu jižně od Lince. K autobusu dorazili kromě policistů také hasiči a zdravotníci.

V pondělí 24. února podobně zastavily francouzské úřady v Lyonu autobus na cestě ze severní Itálie. Cestující byli několik hodin v izolaci, řidiče a jednoho z pasažérů převezli do nemocnice. Ani tady ale nakonec testy koronavirus neprokázaly.

Tuzemští autobusoví dopravci, kteří nabízejí pravidelné spoje do Itálie, zavádějí kvůli šíření koronaviru v zemi preventivní opatření na svých linkách. Posádky jsou například vybaveny větším množstvím dezinfekčních prostředků, zvyšují také informovanost pracovníků i cestujících o situaci. Spoje zatím neruší. Vyplývá to z informací mluvčích dopravních společností. Dopravci se budou především řídit pokyny českých i zahraničních úřadů. Situace se podle firem zatím výrazněji neprojevila ani při prodejích a rezervacích jízdenek. Může se však v dalších dnech měnit.

Jsou nějaká omezení pro cestování do Itálie letecky?

Cestující na pražském letišti, kteří přilétají z postižených oblastí Itálie, budou procházet bezpečnostním screeningem v odděleném prostoru.

Lety do Itálie zrušil v obavě z koronaviru například Kuvajt. Omezení v letech z Milána už oznámil také dopravce Bulgarian Air. Vstup cestovatelům z Itálie zakázal rovněž Irák.

Francie, Řecko, Irsko, Srbsko a Izrael nyní oficiálně nedoporučují svým občanům do Itálie cestovat. 

Má výskyt koronaviru praktický dopad na běžný život v severní Itálii? Fungují obchody, služby?

V postižených oblastech jsou zrušeny veřejné akce, zavřela se sportoviště a místa pro veřejná setkávání, jako například knihovny. Uzavřeny jsou také některé turistické atrakce a památky, jako je dóm v Miláně, zrušen byl též slavný benátský karneval. V Miláně v rámci preventivních opatření obchody zavírají už v šest hodin večer.

Dočasně byly také problémy v zásobování obchodů, když lidé začali narychlo nakupovat zásoby potravin. Zásobování by již ale mělo být ve většině míst obnoveno, nedostatkovým zbožím jsou pouze ochranné roušky. Například agentura DPA však napsala, že v milánských supermarketech docházejí sušenky a těstoviny. 

Když se kvůli koronaviru rozhodnu zrušit zájezd s cestovní kanceláří, mám nárok na vrácení peněz?

České cestovní kanceláře zájezdy mimo zasažené oblasti v Itálii neruší, zimní střediska podle nich fungují bez omezení. Jejich čeští klienti odjezdy například na lyže většinou nemění. V případě zrušení zájezdu ze strany klientů by cestovní kanceláře postupovaly podle svých všeobecných smluvních podmínek. 

Výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří Michal Veber v pondělí 24. února uvedl, že v současné době prakticky nesměřují do postižených oblastí organizované zájezdy. V případě rušení konkrétních zájezdů ze strany cestovních kanceláří si mohou klienti například domluvit výměnu za jiný zájezd. Pokud ne, vrací cestovní kancelář bez zbytečného odkladu peníze, řekl Veber. V praxi to většinou znamená během jednoho týdne. 

„Nevracíme peníze, pouze částky za neprolyžované ski pasy. V některých případech jednáme s našimi dodavateli o možnosti vrácení již zaplacených záloh,“ konstatuje jednatelka cestovní kanceláře Fede Yvetta Federici.

Podobně postupuje i cestovní kancelář Fischer, přes kterou vycestovali za lyžováním tisíce Čechů. S doporučením bezpečnostní rady státu cestovka nesouhlasí. „Střediska jsou od nákazy vzdálená stovky kilometrů daleko a přímo v nich žádný výskyt koronaviru hlášen není,“ zdůvodňuje postoj mluvčí kanceláře Jan Bezděk.

Jak a kdy zrušit zájezd do oblasti, kde se šíří koronavirus? Vysvětluje Jana Urbancová z dTestu (zdroj: ČT24)

„Samotná obava, která není podpořena třeba přísným varováním nebo doporučením na necestování do oblasti nestačí k tomu, aby zákazník mohl uplatnit právo na zrušení bez storno poplatku,“ vysvětluje ředitelka odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj Renata Králová.

Cestovní kancelář Firo-Tour zájezdy ruší sama od sebe. Například 20. března neodletí lidé do Benátek a Říma. „V tomto případě pro ně nebyl žádný poplatek. Peníze jim byly vráceny,“ objasňuje mluvčí Lucie Frnochová.

Pokud by klient zrušil zájezd, musí počítat se všeobecnými podmínkami, „které jsou nedílnou součástí smlouvy o zájezdu“. Cestovní kancelář má pak právo požadovat příslušné storno poplatky. „U nás není arbitr, který by rozhodl, že by Češi neměli cestovat. Používá se doporučení ministerstva zahraničních věcí,“ řekl Veber. Jen pokud by se virus objevil v konkrétním středisku, kam zájezd směruje, situace by se podle něho asi změnila.

Události: Cesty do Itálie a storna zájezdů (zdroj: ČT24)

Častěji než v předchozích letech však Češi vyčkávají s rezervací dovolené na léto. Itálie u českých turistů patří k dlouhodobě nejoblíbenějším destinacím. Předloni byla po Chorvatsku a Slovensku třetí nejnavštěvovanější zahraniční zemí.

Nabídku na vrácení peněz oznámily italské dráhy Trenitalia. Lidé mohou v tomto případě zrušit naplánovanou cestu do postižených oblastí a mohou očekávat vrácení peněz.

Ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička usuzuje, že odpovědnost za bezpečný návrat turistů v současnosti leží zejména na cestovních kancelářích. Pokud například turisté uvíznou v karanténě v hotelu – podobně jako na Tenerife – náklady za ubytování přesahující termín dovolené ponesou primárně klienti. Ti se posléze mohou domáhat náhrady u cestovních kanceláří. „Pokud jednání nedopadnou pro klienty dobře, mají možnost se obrátit na soud,“ doplňuje Vodička.

Jak postupovat, pokud budu v Itálii potřebovat vyhledat lékařskou péči?

V případě zdravotních potíží a podezření na kontakt s infikovanou osobou či prostředím je nutno volat rychlou lékařskou pomoc na čísle 112, nedoporučuje se navštěvovat nemocnice a zdravotní zařízení. V případě příznaků nákazy je nutno omezit kontakty s jinými lidmi.

Doporučuje se také neprodleně kontaktovat nouzovou linku italského ministerstva zdravotnictví: (+39) 1500. Severní Itálie rovněž vytvořila nouzové linky pro jednotlivé regiony – Lombardie: (+39) 800 89 45 45, Piemont: (+39) 800 333 444 či Benátsko: (+39) 800 462 340. 

Kde zjistím informace o aktuální situaci s koronavirem v Itálii?

Ministerstvo zdravotnictví Itálie zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it.

V případě nouze je možno volat pohotovostní linku Generálního konzulátu České republiky v Miláně: +39 375 63 78 179 nebo Velvyslanectví České republiky v Římě: +39 335 310 450.

Tuzemské ministerstvo zahraničí doporučuje cestujícím registraci v aplikaci drozd: https://drozd.mzv.cz, která umožňuje se v případě potřeby s občany rychle spojit.