„Jsme zavření na pokoji,“ stěžují si Češi z virové karantény na Tenerife

Události: Češi uzavření v hotelu na Tenerife (zdroj: ČT24)

Čeští turisté, kteří jsou izolováni v hotelu H10 Costa Adeje Palace na kanárském ostrově Tenerife, stále nevědí, jak dlouho tam budou drženi. Hotel bylo třeba v úterý uzavřít kvůli dvěma italským turistům, u kterých se prokázala nákaza koronavirem. Lékaři je dali převézt do místní nemocnice. Pro pětičlennou českou rodinu, která se nachází uvnitř hotelu, se tak dovolená proměnila v noční můru.

Kvůli nakaženým turistům ze stejného hotelu nevycházejí z pokoje, jídlo dostávají v balíčcích ve dveřích a nikdo s nimi příliš nekomunikuje. Tak popisují psychicky náročnou situaci manželé Eva a Michal, kteří v hotelu prožívají dlouhé hodiny nejistoty i se svými třemi dětmi.

Kromě dvou dospívajících jsou v apartmánu drženi i s pětiletou dcerkou, kterou připravují i na možnost, že by je úřady mohly od sebe na čas odloučit. Je to peklo a naše izolace nelogická, postěžovali si ve středu rodiče.

Snažíme se úplně izolovat, tvrdí Češka

Rodina, která si o sobě nepřeje zveřejnit podrobnější informace, měla smůlu. Hned po první noci pobytu se ráno z papíru podstrčeného pod dveře dověděli, že nemají opouštět pokoj. Tvrdí přitom, že se téměř s nikým v hotelu ještě ani nestihli dostat do styku. 

Dokonce se neviděli ani s údajně asi osmdesátiletou Češkou, která je rovněž v hotelu a s níž si občas telefonují. „Jenom se tak podporujeme po telefonu, ale jinak jsme se s ní nesetkali,“ řekla Eva.

„Jsme zavření na pokojích, nikam nechodíme, snažíme se úplně izolovat. Člověk je ale úplně bez informací. Není tady ani desinfekce. Mohli bychom pro ni zajít na recepci, ale to riziko nechci podstupovat – chodit po hotelu a dotýkat se dveří,“ popsala žena podmínky pobytu.   

Podle ředitelky cestovní agentury Canaria Travel Lenky Vikové, která Čechům zájezd zajišťovala, by šestice měla být v karanténě dva týdny. „Sháníme jim nějaké speciální gely a rukavice. Všichni klienti se mohou volně pohybovat po hotelu nebo se koupat v hotelu,“ říká Viková.  

Lékařský tým rozhodne o karanténě

Skutečnost, že v hotelu byl nový koronavirus potvrzen u dalších dvou Italů, dohromady tedy už u čtyř lidí, se rekreanti podle svých slov dověděli z médií. „Čteme zprávy na internetu, protože nemáme jiné informace,“ potvrdila Češka.

Komunikace s okolním světem se odehrává kromě internetu a telefonu skrze občas pootevřené dveře. „Občas nám sem nosí pití a jídlo v krabicích,“ přiblížila Češka například problém stravování. „Je to bída, asi zhubneme.“

Podobně se odehrálo i jediné lékařské vyšetření – měření teploty. „Přišli, ve dveřích změřili teplotu a odešli,“ popsala proceduru.

Podle ředitele konzulárního odboru ministerstva zahraničních věcí Pavla Pity se čeká na vyhodnocení lékařského týmu. „Ten individuálně posoudí všechny turisty v zasaženém hotelu jsou a rozhodne, zda na ně bude uvalena karanténa,“ komentuje Pita.

Ačkoli se ve španělském tisku objevily informace, že lidé, kteří jsou v hotelu krátce, by mohli být brzy propuštěni, Češi tvrdí, že jim nikdo nic podobného nesdělil. Není tak vyloučeno, že se jim pobyt ve Španělsku i protáhne. O to ale rozhodně nestojí.

„Samozřejmě chápeme, že nás musí držet v nějaké izolaci, ale přijde mi naprosto šílené tady být s lidmi, kteří jsou nakažení. Jsme tady opravdu pár hodin a s nikým jsme v kontaktu nebyli,“ prohlásila česká turistka.

„Kdyby nás aspoň dali do izolace v Čechách,“ přizvukuje Michal. Podle něj by mělo logiku, kdyby se informace o brzkém propuštění některých hostů potvrdila. „Už je to peklo, alespoň psychicky,“ dodal Michal.

Do hotelu nikdo nesmí

Čech uvězněný v prázdninovém resortu na Kanárech poukázal také na podobnost s výletní lodí v japonské Jokohamě. „Nechápu, proč se to neřeší hned, neevakuují, nedají lidi do karantény, ale místo toho to nechají rozšířit. Nemá to logiku,“ soudí Michal. 

Další nelogičnost spatřuje dvojice v tom, že ani do hotelu nikdo nesmí. „Delegáti se sem snažili dostat nějakou desinfekci a podobné věci, ale z hotelu přišla informace, že ani dovnitř nic nesmí,“ sdělila Eva.

Odloučení pětileté dcery bych nepřipustila, říká Češka

Situace je o to tíživější, že prakticky uvězněna je s nimi v hotelovém apartmánu i jejich pětiletá dcera. „Člověk z toho má strach. Kdyby došlo na evakuaci nebo rozdělení, bylo by to příšerné,“ řekla Eva.

Michal doplnil, že i na takovou situaci dívku připravují. Matka ale trvá na tom, že by odloučení nepřipustila. „O holčičku máme opravdu strach, náchylní jsou malé děti a staří lidé,“ strachuje se matka.