TÉMA

Bologna

V Itálii sčítají škody po povodních

Na severu Itálie a na Sicílii sčítají škody po rozsáhlých povodních. Mají jednu oběť. Nejhorší situace je v Bologni, části města musely úřady evakuovat. Místní univerzita na příští týden zrušila výuku. Narušená je i doprava. Silné deště zasáhly i část Sicílie, která se od jara potýkala s extrémním suchem. Největší škody voda napáchala na polích. „Nikdy jsem nic takového nezažila. Během několika minut se rozpoutalo úplné peklo,“ popsala Enza, obyvatelka sicilského města Licata.
20. 10. 2024|
Doporučujeme

Středověké herbáře dokládají, jak moc člověk změnil evropskou přírodu

Sbírka vylisovaných rostlin sesbíraných před téměř pěti sty lety na svazích kolem italského města Boloňa není jen cenným artefaktem, ale i důležitým vodítkem pro současné botaniky, kteří zkoumají dramatické proměny jihoevropské flóry. Díky sběratelské vášni renesančního přírodovědce Ulisseho Aldrovandiho mají k dispozici pět tisíc rostlin utržených mezi lety 1551 a 1586 – a s nimi i detaily, které jim pomáhají mapovat vliv migrace a klimatické krize na podobu krajiny, napsal deník The Guardian.
13. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 16:43|

Levice vítězí, krajní pravici dochází dech. Po italských komunálních volbách se mnohé změní

V komunálních volbách v Itálii výrazně uspěly středolevicové strany, jejichž kandidáti bodovali ve velkých městech a už po prvním kole mají jisté vedení radnic mimo jiné v Miláně, Neapoli či Bologni. Také v Římě má jejich zástupce šanci vyhrát, do druhého kola v italské metropoli podle očekávání nepostoupila současná starostka Virginia Raggiová. Volby, jež se konaly v neděli a v pondělí, podle místních médií vzaly vítr z plachet krajní pravici.
5. 10. 2021|

Karanténa i distanční studium. České univerzity řeší studenty, kteří vyjeli do oblastí zasažených koronavirem

České univerzity, které mají studenty v severní Itálii, zavádí opatření kvůli šíření koronaviru. Ty, kteří se vracejí z postižených oblastí, univerzity vyzývají k čtrnáctidenní domácí karanténě. Po tu dobu nabízí distanční studium i pobyt na izolovaných kolejích. Univerzita Palackého v Olomouci doporučuje studentům výjezdy odložit. Žádný student si zatím nezažádal o zkrácení zahraničního pobytu. ČT to potvrdili zástupci pěti oslovených univerzit.
26. 2. 2020|