Informační tabule na českých dálnicích radí cestujícím z Itálie, jak postupovat

UDÁLOSTI: Stát se připravuje na možné zavlečení koronaviru do ČR (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uložil nemocnicím, aby se kvůli nebezpečí koronaviru předzásobily ústními rouškami na čtyři měsíce dopředu. Ve středu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dalším opatřením, které resort zdravotnictví zavádí, jsou informační tabule na dálničních tazích z Itálie do Čech.

„Poptávka po rouškách je veliká. Ministr zdravotnictví uložil nemocnicím, aby se předzásobily a objednaly si roušky na čtyři měsíce dopředu,“ řekl Babiš při návštěvě firmy Batist Medical v Červeném Kostelci na Náchodsku.

Dále uvedl, že vyzval Českou lékárnickou komoru k tomu, aby se i lékárny zásobily, a to nejen rouškami, ale i respirátory, které jsou v ochraně před koronavirem skutečně účinné. Výrobci, nemocnice a lékárny přitom podle Babiše spolupracují na tom, aby situace nezneužili překupníci.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) ovšem upozornil, že i tak je pokyn vlády k pořízení zásob respirátorů a roušek problematický. „Pokyn, který přichází z vlády, není jednoduché splnit. Na trhu respirátory a roušky nejsou,“ poukázal v Událostech, komentářích.

Ostatně v úterý v souvislosti s koronavirem požádal ministr zdravotnictví Správu hmotných rezerv (SSHR) o nákup desítek tisíc roušek za desítky milionů korun.

Vláda počítá i s tím, že v případě krizové situace bude nutná pomoc ozbrojených složek. „Kdyby přišlo k takovéto situaci, tak určitě máme na to všechny prostředky i včetně nasazení armády, abychom to zvládli, i zásobování,“ uvedl Babiš.

Nová linka na roušky

Firma Batis Medical, která je výrobcem různého zdravotnického materiálu, zatím dodává na trh asi milion roušek měsíčně. „Investovali jsme do nové technologie na výrobu roušek. Příští týden bychom (na ni) měli začít s výrobou klasických ústenek, které používají hlavně lékaři a sestry,“ řekl generální ředitel a majitel firmy Tomáš Mertlík.

Nová linka by měla měsíčně produkovat asi půl milionu kusů roušek. Vyrábět bude nově vyvinutý typ roušky, která má lepší filtrační schopnost díky dovnitř vložené vrstvě z nanovláken. „Má schopnost zachycovat i viry, nejenom bakterie,“ řekl Mertlík.

Zároveň firma podle něj získala od několika výrobců v Evropě respirátory. „Rádi bychom je umístili na český trhu v počtu 100 tisíc kusů týdně. Dodávky by měly začít od pondělí příštího týdne,“ řekl Mertlík. Odběratele požádal o zdrženlivost při objednávání roušek a respirátorů, aby se dostalo na všechny.

Masky s nanovláknem začne vyrábět i Respilon

Společnost Respilon z Brna by měla do několika týdnů začít nabízet speciální masky s nanovláknem a oxidem mědi, které jsou schopné zachytit koronavirus a zahubit ho. Nechá je vyrobit v Izraeli ve spolupráci s izraelskými partnery, uvedla spolumajitelka firmy Jana Zimová.

Firma začne s výrobou masek s nanotechnologiemi v květnu i v Brně, uvedla. Nyní má masky vyprodané, nabízí ale nákrčník se speciálním filtrem, který by měl být od čtvrtka zase v prodeji na internetu v počtu 1,5 tisíce kusů, po neděli jich bude mít dalších sedm tisíc. 

Roušky jsou vyprodané, mizí i potraviny

Česká republika zatím výskyt nového typu koronaviru, který se šíří od loňského prosince v Číny, nezaznamenala. „Není důvod, aby vznikla panika a všichni jsme na sobě měli roušky nebo respirátory,“ řekl Babiš.

Lékárny a internetové obchody přesto hlásí vyprodání zásob - u roušek i respirátorů. Pro některé prodejce bylo úterý rekordním dnem. Tisíce respirátorů dorazí na pobočky v následujících týdnech. Zásoby kvůli případnému výskytu koronaviru navyšují i on-line obchody s potravinami.

Někteří imunologové ale varují před možnou panikou. „Když se začne mluvit o tom, že se máme připravit na krizi a zásobit se potravinami, tak v dané chvíli to není odpovídající realitě,“ říká primář Nemocnice Na Homolce Miroslav Průcha. „Není diametrální rozdíl mezi chřipkovou epidemií, která probíhá každý rok, a epidemií koronavirem, tak jak je teď v aktuálních podmínkách v Evropě,“ dodává.

MZV: Jestli jste se vrátili z oblasti s koronavirem, zavolejte doktorovi

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje Čechům, kteří se vrací z oblastí postižených koronavirem, aby, nejlépe telefonicky, kontaktovali lékaře a poradili se s ním o dalším postupu.

Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha na lidi, kteří se vracejí z Itálie autem, budou při příjezdu do Čech čekat informační tabule. „Společně s ministerstvem dopravy jsme na čtrnáct informačních tabulí na dálnicích na příjezdech z Itálie do ČR umístili informaci, kam se lidé mohou obrátit a zjistit více o aktuální situaci kolem koronaviru,“ uvedl Vojtěch na Twitteru.

Už v úterý Bezpečnostní rada státu doporučila lidem, aby nejezdili do Benátska a Lombardie. Doporučení trvá, dokud v zemi platí sanitární situace. Premiér Babiš dále vyzval občany, aby zvážili, jestli do zahraničí cestovat vůbec.

Někteří lékaři ale část státních opatření kritizují. Například šéfovi Fakultní nemocnice v pražském Motole Miroslavovi Ludvíkovi vadí nařízení hygieniků posílat do karantény všechny zdravotníky, kteří se setkají s infikovaným pacientem. „Máme už zkušenost se spalničkami minulý rok, které nám zlikvidovaly urgentní příjem, což mělo zásah na celé české zdravotnictví,“ vysvětluje Ludvík. Podle něj by bylo lepší, aby nemocnice mohla zdravotníky ihned sama testovat.

Bulovka: Všechny testy na koronavirus jsou dosud negativní

Testy všech pacientů, kteří byli dosud vyšetřováni v Nemocnici Na Bulovce na nový typ koronaviru, jsou negativní. Informaci od ministerstva zdravotnictví sdělil vedoucí tiskového oddělení nemocnice Filip Řepa. Jako poslední dorazily výsledky vzorků šesti studentů a pedagogů z vysokých škol, kteří přiletěli v úterý z Íránu, kde bylo potvrzeno 139 případů a 19 úmrtí. 

Obavy z koronaviru ztrojnásobily počet hovorů na linku Státního zdravotního ústavu. V prvních dvou dnech tohoto týdne se na ni obrátilo víc než 330 lidí, za celý minulý týden ústav přitom registroval jen 260 hovorů. Většinou volají Češi, kteří pobývají na severu Itálie, v Íránu nebo ve Vietnamu, nebo se do těchto oblastí chystají.