Praha bude sestrou tchajwanské Tchaj-peje, schválili zastupitelé. Zoo dostane luskouna

Praha podepíše sesterskou smlouvu s tchajwanskou Tchaj-pejí, schválili ji zastupitelé města. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ujistil, že smlouva bude apolitická, věnovat se má výhradně ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci. Praha měla dříve sesterskou smlouvu s Pekingem, kterou ale nynější vedení města ostře kritizovalo kvůli formulaci, že česká metropole respektuje politiku jedné Číny. Peking nakonec smlouvu vypověděl.

Městská rada schválila sesterskou smlouvu Prahy s Tchaj-pejí již na počátku prosince, klíčové je ale její odsouhlasení od zastupitelstva, které má nyní dohoda též. Metropole by mohly úže spolupracovat v oblasti ekonomiky a obchodu, ale i kultury. Praha se chce na Tchaj-wanu inspirovat například chytrými řešeními ve zdravotnictví, vzdělávání či dopravě.

„Obě města mají zájem na formalizování vztahu. Jedná se o obecný, apolitický text o spolupráci měst v oblastech ekonomické a obchodní spolupráce, vědy a technologií, kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, zdravotnictví a dalších,“ zdůraznil na jednání zastupitelů primátor Zdeněk Hřib. Spolupráce je podle něj i přes vzdálenost obou měst perspektivní.

Spolupráce Prahy s tchajwanským hlavním městem začala již v roce 2001 na základě memoranda. Na uzavření smlouvy se domluvilo vedení města při návštěvě Tchaj-wanu letos na jaře.

Luskoun ano, panda ne

Součástí dohody by mohlo být i předání vzácného zvířete pražské zoologické zahradě. Ta může doufat v zisk luskouna – jediného savce, který má na těle šupiny. Kdy do Prahy přijde, chce primátor Hřib dohodnout v lednu, až do Prahy přijede tchaj-pejský starosta a obě strany smlouvu podepíšou. 

I symbolem nedávno ukončeného partnerství Prahy s Pekingem mělo být vzácné zvíře. Panda velká ale do pražské zoo nikdy nedojela. Sesterskou smlouvu uzavřela obě města v roce 2016. Její součástí byla i formulace, že „hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Taiwan jako nedílnou součást čínského území“. Po loňské výměně vládnoucí garnitury ale začala nová koalice jednat o možné změně smlouvy a vypuštění tohoto článku.

Podle radní Hany Kordové Marvanové (STAN/Spojené síly) šlo o „naprosto nestandardní“ formulaci v sesterské smlouvě a „zřejmě politicky dohodnutý krok, že Praha takto vyjádří postoj k Číně“.

Počátkem letošního října schválili pražští radní návrh na vypovězení dohody, argumentovali tím, že Peking přestal komunikovat. Než ale došlo na rozhodující hlasování v zastupitelstvu, vypověděla smlouvu čínská strana.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Zdeněk Hřib ale ujistil již před jednáním zastupitelstva, že spor s Pekingem ani uzavření nové dohody s Tchaj-pejí neohrozí partnerské smlouvy s dalšími čínskými městy, které nyní Praha má – Šanghají a Kantonem.

Praha chce více spolupracovat s ostatními metropolemi V4

Zastupitelé se na své prosincové schůzi zabývali také primátorovými partnery na vznik uskupení nazvaného Pakt svobodných měst. Jeho členy by měly být metropole zemí visegrádské skupiny, kromě Prahy tedy Bratislava, Budapešť a Varšava. Dohoda má posílit jejich spolupráci.

„S některými z nich již probíhá spolupráce bez smluvního základu, to jest formalizujeme vztah tak, aby to bylo vše nějakým způsobem podložené,“ řekl zastupitelům primátor Hřib. Podle něj se k paktu budou moci připojit i další města, budou-li mít zájem.

Návrh sice zastupitelé schválili, předtím jej ale podrobili kritice. Ta přišla z řad opozičních, ale i koaličních. Výhrady se týkaly především toho, že se dokument neobjevil na výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy. Předseda klubu koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil si postěžoval, že se o jeho existenci nedozvěděl na jednání od Hřiba, nýbrž až z médií.