Systém pro žádosti o kotlíkové dotace v Plzeňském kraji se po deseti minutách zahltil

Problémy s kotlíkovými dotacemi (zdroj: ČT24)

Lidé v Plzeňském kraji mohli v úterý žádat o dotace na výměnu starých kotlů za nové, ekologičtější. Ve třetí vlně takzvaných kotlíkových dotací kraj rozdělí mezi obyvatele 230 milionů korun, které si zájemci rozebrali už dopoledne. Systém elektronických žádostí ale od rána znovu kolaboval, podobně jako před týdnem v Jihočeském kraji. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroluje, jestli rozdělování peněz probíhá regulérně.

Elektronické žádosti o dotace začali lidé podávat v úterý v osm hodin ráno. Už za deset minut se ale systém zahltil a přestal fungovat. Například firma, která žádost o dotaci vyřizovala za desítky lidí, do systému během hodiny a půl nahrála úspěšně pouze jednoho člověka.

Vedoucí odboru životního prostředí Plzeňského kraje Martin Plíhal ve vyjádření pro ČTK později popřel, že by systém zkolaboval. Uvedl, že systém nestál ani minutu a stále přijímal žádosti. Někteří žadatelé ale museli počkat, protože byla webová stránka přetížená.

Kvůli přetíženému systému si lidé stěžovali už od rána, volali na hejtmanství a protestovali i na sociálních sítích. Komu se totiž při podávání žádosti podaří zaregistrovat dříve, má větší šanci uspět.

V poledne dorazily na hejtmanství v Plzni skoro dva tisíce registrací a množství peněz se tím vyčerpalo. Dotace na výměnu kotlů vypíše kraj i příští rok. Od ministerstva životního prostředí má přislíbeno devadesát milionů korun.

Úřad prověří porušení pravidel

Problémy s kotlíkovými dotacemi minulý týden zažil i Jihočeský kraj. Systém kolaboval a fungoval velmi zpomaleně, objevilo se také velké množství duplicitních žádostí a nepřístupné uživatelům zůstaly i webové stránky kraje. Úřad nakonec rozhodl, že výzvu, ve které přijal pět tisíc žádostí, navzdory technickým problémům nezruší.

„Zpomalení počítačového systému ztížilo možnost podání elektronické žádosti všem stejně,“ zdůvodňuje rozhodnutí hejtmanství mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková. O průběh registrace žádostí se ale zajímá SFŽP, který posoudí, zda byla těmito komplikacemi porušena pravidla.

„Systém pro příjem žádostí je vytvořený a provozovaný Jihočeským krajem. Nezvládl technickou stránku věci. Tedy dostatečné posílení kapacity serverů,“ dodává mluvčí SFŽP Lucie Früblingová. Úřad chce informace z krajů o průběhu soutěže vyhodnotit do konce týdne.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je v extrémním případě možné třetí vlnu zrušit a vypsat ji znovu. „To vyplývá i z podmínek, které má SFŽP. Ale musí být naplněny nějaké podmínky a teď je předčasné hovořit o tom, jestli byly naplněny, abychom v někom nevzbuzovali nějaké naděje a někoho nevystrašili, že to zrušíme. V tuto chvíli to posuzujeme, velmi brzy přijdeme s nějakým doporučením,“ dodal Brabec.

Ministr upozornil, že dosud se uskutečnilo více než třicet kol a v žádném potíže nenastaly. Nejde proto prý o problém systémový.