Benešovské studny vysychají. Vrtání nových je zdrojem sporů

Benešov má problém s nedostatkem vody v místních částech. Obyvatelé některých osad by uvítali připojení k vodovodu, ne všude je to ale možné. Nové vrty radnice neplánuje, protože vodu z místních zdrojů by bylo nutné nákladně upravovat, řekl místostarosta Roman Tichovský (ODS).

Zatímco město je připojené k přivaděči vody z Želivky, lidé v osadách jsou odkázáni na studny. „Samozřejmě v osadách mají s vodou problém. Místní zdroje postupně vysychají a je tlak z osad, abychom to řešili pokud možno přivedením vodovodu. Hledáme možnosti, jak je připojit,“ uvedl Tichovský.

Velké potíže mají hlavně lidé v Bukové a Vidlákově Lhotě, kde jsou většinou vrtané studny. Nedostatek vody tam už podle Tichovského blokuje další výstavbu. V Úročnici je sice polovina obyvatel napojena na vodovod, voda je ale špatná a musí se upravovat.

Problém je v tom, že některé osady jsou příliš vzdálené. Část by se však mohla připojit k vodovodu, který buduje svazek obcí Chopos, do nějž patří například Český Šternberk, Divišov, Ostředek nebo Teplýšovice. Získat nový zdroj vody by tak mohla třeba místní část Dlouhé Pole.

Tajemnice benešovské radnice Magda Zacharieva řekla, že vodoprávní úřad v posledních dvou letech zaznamenal velký nárůst počtu žádostí od lidí, kteří si chtějí udělat nové studny. Zároveň úřad dostává značné množství námitek od sousedů, kteří se obávají, že kvůli novým vrtům přijdou o vodu ve svých studnách.