Benjamin Roll: Síla, kterou jsme viděli na Letné, nás utvrzuje, že už toho lidé opravdu mají dost

Události, komentáře: Benjamin Roll vysvětluje důvody protestů (zdroj: ČT24)

Nedělní protest na Letné, kam dorazilo podle odhadů asi 250 tisíc lidí, ukázal podle Benjamina Rolla, že už mají lidé afér kolem Andreje Babiše dost. Série demonstrací sice zatím nepřinesla konkrétní výsledky například v podobě rezignace premiéra či ministryně spravedlnosti, podle Rolla se ale společnost aktivizovala: „Náš spolek chce dlouhodobě pracovat na tom, aby občané naší republiky více vnímali zodpovědnost za vývoj do budoucna, kterou nemají jen politici, ale i běžní občané. A toto probouzení občanské společnosti vidíme v posledních dvou měsících,“ uvedl místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii v Událostech, komentářích. Ptala se ho Daniela Písařovicová.

Pane Rolle, Andrej Babiš zmiňoval, máme se nejlépe, jak jsme se kdy měli. Vy se nemáte dobře?

Já se zrovna docela dobře mám, a právě i proto se cítím zavázán protestovat ve chvíli, kdy hrozí možné ohrožení dalšího vývoje našeho státu. Je pravda, že ekonomicky se možná máme v tuto chvíli dobře, jako republika…

Ano, lidem rostou platy a není vůbec žádný problém sehnat práci, naopak je spíš problém sehnat dobrého zaměstnance…

To je ale jeden pohled na věc, ten ekonomický. Druhá věc je, jak se vyvíjí společnost, co se týče hodnot, a jak se vyvíjí řízení našeho státu. A ta moc, kterou má v rukou Andrej Babiš, rozhodně v demokratické společnosti není něco zdravého do budoucna.

My jsme zde zmiňovali několikrát ono číslo, kolik se na Letné sešlo lidí, zřejmě je to nejvíce lidí od listopadu 1989. Co ale tato demonstrace skutečně vyřešila, jaký má výsledek?

Já myslím, že největší výsledek je zatím v aktivizaci společnosti. A to je také to, o co nám od začátku jde. My samozřejmě máme konkrétní požadavky, na kterých trváme, to jsou principiální věci, ale náš spolek chce dlouhodobě pracovat na tom, aby občané naší republiky více vnímali zodpovědnost za vývoj do budoucna, kterou nemají jen politici, ale i běžní občané, a toto probouzení občanské společnosti vidíme v posledních dvou měsících.

Ano, mluvíte o aktivizaci společnosti, ale zároveň když se podíváme na vaše požadavky, tak Andrej Babiš je stále premiérem této země, Marie Benešová je stále v čele resortu spravedlnosti, to znamená, tímto pohledem by se mohlo zdát, že demonstrace zatím nepřinesly žádný výsledek. Není trošku naivní si myslet, že toho můžete jednou docílit?

Nepřinesly výsledek konkrétních požadavků, nicméně to neznamená, že z nich máme začít slevovat, nebo že to máme vzdát. Právě síla, kterou jsme viděli v neděli na Letné, nás utvrzuje v tom, že lidé toho už opravdu mají dost. Že problémů kolem premiéra a vlády je už tolik, že se dokáže naplnit celá Letná a že přijeli lidé z celé republiky. A v tomhle budeme pokračovat dál, budeme stále říkat, že je naprosto nepřijatelné, aby trestně stíhaný člověk byl premiérem naší země. A jestli on není schopen uznat vlastní chyby, tak to už je jiný problém.

Na demonstraci dorazilo na 250 tisíc lidí, Andrej Babiš získal při parlamentních volbách přes milion a půl hlasů.

Ty hlasy získalo hnutí ANO…

Vedené Andrejem Babišem.

Vedené Andrejem Babišem. Nicméně Andrej Babiš se teprve posléze ve funkci začal chovat nějak a výsledek voleb nezaručuje to, že si jeden člověk může dělat, co se mu zachce. Překračuje určité hranice demokratické kultury a v každé jiné normální straně by už dávno byl vyměněn ve vedení za někoho jiného.

Je tedy patrné, že mu jeho spolustraníci i koaliční partner věří, proto na něj netlačí.

Je to možné, to zase něco vypovídá o té straně i o koaličním partnerovi.

I kdyby se podařilo přesvědčit Andreje Babiše, aby vládu opustil a ta zanikla, je tady stále prezident republiky, který ho podporuje a který řeší další případné kroky. Jinými slovy, pokud byste vyhráli jednu bitvu, stejně byste zřejmě nevyhráli válku.

Nevím, jestli tu jde o nějaké válčení, jde tu o celkový vývoj občanské společnosti a naší republiky jako takové. A i kdybychom nakonec vyhráli i celkově, i po dalších krocích prezidenta, tak ten vývoj ve společnosti by práci našeho spolku nekončil. My chceme pokračovat dál, nevisíme jenom na negativním protestu proti Andreji Babišovi.

Proč jste v ulicích teď, když žádné podezření a kauzy kolem Andreje Babiše nejsou dořešeny, máme to chápat tak, že nectíte presumpci neviny?

My rozhodně ctíme presumpci neviny, Andreje Babiše neodsuzujeme a nezavíráme do vězení. My jenom říkáme, že ve chvíli, kdy je trestně stíhán a je v pozici, kdy vytváří jasný tlak na justici – už jenom tím, že v té pozici je – tak je to nebezpečné.

Ale proč si nepočkáte na nějaký konečný výsledek, až přijde závěrečná zpráva z Evropské komise, ano, tady bylo pochybeno, Andrej Babiš bude odsouzen, pak tedy chápu, že jsou tam ty důvody.

No ale ty už teď jsou dost zřejmé.

90’ ČT24: Jaký dopad bude mít největší demonstrace od roku 1989 (zdroj: ČT24)

Ale není to ještě stále dořešeno, tam směřuje moje otázka.

Není to dořešeno, ale není to jediná věc. Policie navrhla obžalobu, uvidíme, jak to dopadne, ale už tento případ, kdy premiér je v pozici, že může vyvíjet tlak na nejvyššího státního zástupce, je nebezpečný. My chceme, aby vyšetřování mohlo proběhnout opravdu nestranně a dojít k nějakému výsledku, který by Andrej Babiš nemohl ovlivnit. To samé je s podezřením o střetu zájmů, který Evropská komise předběžně potvrdila, nicméně je už dlouho zřejmé, že vliv Andreje Babiše na jeho Agrofert nikdy neskončil.

A když se tato podezření nepotvrdí, tak se budete omlouvat Andreji Babišovi veřejně?

Pokud se nepotvrdí, tak se můžeme omluvit, ale už teď probíhá vyšetřování. Je v pozici, kdy má ten vliv. Nejde o to, jestli je, nebo není vinný, ale že je v tom procesu a má na něj vliv, a to je nebezpečné, před tím varujeme.

Nechcete Marii Benešovou v čele ministerstva spravedlnosti. Co přesně Marie Benešová udělala špatně, že by se z toho dalo dovozovat, že ovlivňuje nějakým způsobem justici?

My jsme začali demonstrovat ve chvíli, kdy došlo k výměně ministra spravedlnosti. 

Ale Marie Benešová v tu chvíli ještě přece neudělala vůbec žádný krok.

Samozřejmě, my jenom varujeme před tím, že takováto osoba v roli ministra spravedlnosti je nebezpečím pro justici. Zejména tím, že straní Andreji Babišovi, může zase i on skrze ni vyvíjet tlak na státního zástupce, ona má stále možnost státního zástupce odvolat a zároveň je osoba spojená s velmi podezřelými okolnostmi v Ústeckém kraji a také byla v minulosti nejvyšší státní zástupkyní v době opoziční smlouvy, kdy bylo asi nejtemnější období pro naši politiku. A to jsou věci, které jsou podezřelé.

Její vazby na Miloše Zemana stále trvají, vazby na premiéra také. Teď se ho zastává v případu střetu zájmů bez jakýchkoliv větších argumentů než jen toho, že mu prostě věří. A to jsou věci, před kterými varujeme. A i od odborníků slyšíme, že kdyby ty demonstrace nebyly, tak by možná třeba už nějaký tlak byl vyvinut. Což je takové znamení neznamení, ale je to jedna z rolí občanské společnosti, aby zamezila těmto problémům.