Prezident Zeman pomohl čínské stařence, letělo internetem video. Bylo falešné

Prezident Zeman pomohl čínské stařence, letělo internetem video (zdroj: ČT24)

Video prezidenta Miloše Zemana pomáhajícího čínské stařence se v úterý stalo výrazným tématem českého mediálního prostoru. Záhy se ale ukázalo jako falešné. Jeho pravost brzy popřel také prezidentův mluvčí. Co na něm nesedělo? Téma rozebral nedělní Newsroom ČT24.

Na videu, které v úterý zveřejnily Seznam Zprávy, prezident Miloš Zeman odhání policistu od stařenky sedící na schodech. Následně jí předává svou hůlku a také jakousi krabici. Média začala video ověřovat – a zjistila, že není pravé. „Je to roztomilý fake,“ reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Pochybnosti vzbuzuje nejen kvalita, kvůli které není údajnému prezidentovi vidět do tváře. Podle Ladislava Špačka, bývalého tiskového mluvčího prezidenta Václava Havla, jsou ve videu i další zvláštnosti.

Video je podezřelé, říká Špaček

„Řekl bych, že hodně znaků je naprosto věrohodných. Prezident sám vypadá velmi věrohodně, tedy ta postava,“ připouští Špaček. „Nicméně je tady něco podezřelého. Zdá se mi, že pro tak významnou návštěvu je kolem něj málo lidí,“ dodává.

Podle Špačka se kolem prezidenta na takových návštěvách pohybuje více osob – další členové ochranky, delegáti a zástupci hostitelů. „Není možné, aby prezident přicházel sám do jakési budovy. Ledaže by ta kolona zastavila naprosto neplánovaně a rozhodla se, že si v nějaké venkovské hospůdce dají polévku. Ale to se v Číně dá těžko předpokládat,“ vysvětluje odborník na etiketu. 

Špaček se dále pozastavuje nad tím, že prostor nebyl úplně zajištěný. „Ta stařenka by asi byla patrně odvedena už předtím členy ochranné služby nebo běžnou policií,“ říká. Problém ale nevidí v tom, že by se prezident nemohl zastavit u běžného člověka. „On pochopitelně může udělat úkrok stranou a zastavit se u nějakého občana, ale stále kolem něj jsou jeho spolupracovníci. V orientální zemi se mi zdá, že by takový úkrok bez bezpečnostního doprovodu byl prakticky vyloučený,“ uzavírá.

Nahrávka není od nás, tvrdí hongkongský web

Proti videu se ohradili i ti, kteří ho údajně měli šířit. Do českých redakcí totiž nahrávka přišla z e-mailové adresy cheng.k@hongkongpress.news. Ta měla evokovat, že odesilatelem je novinář Kris Cheng ze zpravodajského serveru Hong Kong Free Press. Jak médium, tak novinář to ale popřeli. Server totiž používá jinou doménu. „Ahoj, česká média. To video vašeho prezidenta v Číně je fake a nemá s námi co do činění,“ napsal na Twitteru jeho šéfredaktor Tom Grundy.

Hrad už oznámil, že původ videa zkoumat nebude. „Pan prezident celou věc vzal s humorem, není důvodu k nějakému většímu rozčilování. Nebudeme žádným způsobem reagovat v tom slova smyslu, že bychom zjišťovali, kdo je autorem toho videa, jak to video vzniklo,“ sdělil ČT Jiří Ovčáček.

Novináři se ale do vyšetřování pustili. Zapojil se i investigativní server Bellingcat nebo údajný odesilatel Chris Keng. „Co se týče auta, tak víme, že má čínskou diplomatickou značku pro českou ambasádu. Jenže v podobě, jaké byly před květnem 2017, než je Čína nechala změnit,“ napsal na Twitter. Také upozornil na to, že žádná restaurace s takovým názvem, jaký je ve videu, v Pekingu není.

Michal Orsava, který se zabývá tvorbou videí, upozorňuje, že video pravděpodobně není upravované v postprodukci. „Je to ruční kamera, pohyblivý záběr. Navíc je tam vidět do dálky, celá ulice. Takže si myslím, že to skutečně bude někde v Číně,“ říká. Podle něj by bylo velmi náročné vyrobit takto uvěřitelné video za pomoci digitálních úprav.