Do kin vstoupil dokument More Miko. Řidič kamionu v něm chce pomoci slabším

Česká kina promítají dokument, který se částečně vrací ke kauze nepřijetí čtyřiceti nezletilých a opuštěných dětí z řeckých uprchlických táborů. Snímek More Miko je observačním portrétem řidiče kamionu, Roma a spoluzakladatele iniciativy Češi pomáhají, Jaroslava Mika, jenž se o přijetí zasazuje.

Režisér Robin Kvapil Mikovy aktivity sledoval po dobu bezmála čtyř let. Film ve své politické rovině mapuje neúspěšnou snahu přesvědčit vládu Andreje Babiše (ANO) a později Petra Fialy (ODS), aby do Česka přijala několik desítek malých dětí bez doprovodu z uprchlických táborů v Řecku.

Dokument se však zaměřuje i na dopad lidskoprávních aktivit na samotného Mika, jenž se svým týmem vyráží do uprchlických táborů, romských osad na východě Slovenska a po začátku války s Ruskem také na slovensko-ukrajinské hranice. 

Během čtyř let filmový štáb ujel s Mikem více než dvacet tisíc kilometrů a točil například i v českém a evropském parlamentu. S kamerou zaznamenával i výhrůžky od anonymů na sociálních sítích či vztah protagonisty s manželkou a dětmi.

„Nelichotivý portrét Česka“

„More Miko je nelichotivý, ale přesně artikulovaný portrét Česka jako země, která nabídne pomocnou ruku jen, když se jí to vyplatí,“ napsali o filmu již dříve dramaturgové sekce Česká radost na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, kde měl snímek premiéru. Podle recenzí zachycuje deziluzi z politiky, přesto je v něm i naděje.

„Někdy v roce 2017 jsem narazil na video z použití chemických zbraní v Sýrii. Záběry dětí, které po tomto útoku umíraly, byly hrozivé a já je několik dní nemohl dostat z hlavy. V Česku tou dobou probíhala hysterie z migrantů, kterou někteří amorální politici podněcovali, a mně to přišlo celé neskutečné,“ sdělil Miko.

Sám prý byl s rodinou kdysi žadatelem o azyl v Kanadě a poznal lidi z celého světa, kteří byli na útěku. „Všechny tyhle skutečnosti vedly k tomu, že jsem založil iniciativu Češi pomáhají a začali jsme vyvíjet občanský tlak na českou vládu, aby přijala z řeckých uprchlických táborů alespoň dětské sirotky,“ doplnil.