Na filmový festival v Karlových Varech dorazí herci Geoffrey Rush a Benicio del Toro

Organizátoři 56. ročníku MFF Karlovy Vary oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá herec Geoffrey Rush, Cenu prezidenta festivalu pak obdrží herec Benicio del Toro. Letošní ročník festivalu se bude konat od 1. do 9. července.

Australský herec Rush si zahrál ve filmech Zamilovaný Shakespeare, Královna Alžběta, Bídníci, Quills – Perem markýze de Sade, Králova řeč nebo Piráti z Karibiku, kde ztvárnil obávaného kapitána Barbossu. Herec Johnny Depp známý ze stejné ságy byl hvězdou loňského ročníku.

Rush je držitelem Oscara za film Záře, na další tři sošky byl nominovaný. Mimo to je držitelem dvou Zlatých glóbů, ceny Emmy i divadelní ceny Tony. Křišťálový glóbus by měl obdržet na závěrečném ceremoniálu festivalu. Festival promítne na jeho počest filmy Králova řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Záře.

Herec Benicio del Toro
Zdroj: ČTK/APInvision/Arthur Mola

Oscara má i další host festivalu, Benicio del Toro, jenž Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme také na slavnostním zakončení. Festival jako poctu uvede dva snímky z jeho filmografie, Obvyklé podezřelé a Traffic – Nadvláda gangů, za niž má zmíněnou sošku. Diváci ho znají i z filmů 21 gramů, Sin City – Město hříchu, Vlkodlak nebo dvou dílů thrilleru o válce drogových gangů Sicario.

Nová znělka, která se na přehlídce premiérově představí, je věnována Ivě Janžurové, natočil ji Ivan Zachariáš.

Brífink k programu 56. ročníku festivalu v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Thermal dostane dočasného „sourozence“

Festival už dříve oznámil, že Cenou prezidenta festivalu ocení herce Boleslava Polívku. V programu, který čítá dvě soutěžní sekce, sekci Zvláštní uvedení i oblíbený výběr Horizonty, se představí desítky filmů. Kromě soutěžních titulů, v nichž jsou světové premiéry nových filmů režisérů Ofira Raula Graizera nebo Jonáse Trueby, se diváci mohou těšit i na hity z festivalu v Cannes jako Trojúhelník smutku, Podezřelá nebo Zločiny budoucnosti.

V restaurované verzi bude uvedena adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš. Program také připomene bývalou uměleckou ředitelku festivalu Evu Zaoralovou, která zemřela letos v březnu

Novinkou letošního ročníku je multifunkční prostor KVIFF.TV Park. Nachází se přímo vedle hotelu Thermal a jeho podoba je budovou hotelu inspirována. Sestává z 41 vertikálních a 18 horizontálních modulů. Budou se tu konat besedy s tvůrci, divácké soutěže, prostor ale poslouží i jako odpočinková zóna spojená s občerstvením. Autory modulární stavby, která má svou formou připomínat kolonádu, jsou architekti studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers.

„Náš návrh pavilonu KVIFF.TV Parku vychází z lokálního kontextu lázeňského města. Moduly, z nichž je pavilon vytvořen, jsme postavili na výšku, tím jsme tak dosáhli převýšeného kolonádního prostoru. S nadsázkou se dá říci, že během filmového festivalu ve městě přibude nová, šestá kolonáda,“ říká architekt Ondřej Chybík.