Festival Zlatá Praha nabízí setkání s Miloněm Čepelkou, Bohuslavem Martinů i hvězdami StarDance

Koncert Václava Hudečka a jeho hostů otevře ve středu už pětaosmdesátý ročník festivalu Zlatá Praha, jehož pořadatelem je Česká televize. Až do 25. září budou mít diváci opět možnost zhlédnout nejlepší televizní dokumenty a záznamy o tanci, hudbě a divadle na velkém plátně. V premiéře budou uvedeny nové české snímky o „cimrmanologovi“ Miloni Čepelkovi či historii swingu. Už tradicí je setkání s hvězdami z taneční show StarDance.

Na zahajovací koncert, který divákům zprostředkuje zároveň v přímém přenosu ČT art, si virtuos Václav Hudeček přizval houslisty Jana Mráčka a Josefa Špačka. Houslové mistrovství ukážou ve skladbách od Vivaldiho, Bacha či Telemanna. Na pódiu se k nim připojí mezzosopranistka Štěpánka Pučálková a hornista Radek Baborák se svým komorním orchestrem Česká sinfonietta.

Život Miloně Čepelky i Bohuslava Martinů

V pátek na Zlaté Praze oslaví pětaosmdesátiny Miloň Čepelka. Známý je především jako člen Divadla Járy Cimrmana, nový dokument Štace Miloně Čepelky, který festival uvádí v premiéře, chce ale ukázat jeho širší profesní záběr. „Miloň není pouze hercem, a proto je druhá rovina filmu zaměřená na Miloně mimo divadlo. Představíme ho jako hudebníka a literáta,“ potvrzuje režisér Patrik Ulrich.

Další z tuzemských premiér je věnována skladateli Bohuslavu Martinů. Námět pro dokudrama Můj život s Bohuslavem Martinů našel dokumentarista Jakub Sommer ve stejnojmenné knize. „Začínáme narozením na konci devatenáctého století v Poličce. Následně ho provázíme celým životem až do jeho skonu ve Švýcarsku na konci padesátých let. Souběžně s osobním příběhem Martinů vedle něj ve filmu kráčí i dějiny. Tyto dvě roviny spolu v našem snímku hodně rezonují,“ uvedl.

Ondřej Havelka tancuje swing

Ondřej Havelka publiku poprvé představí svůj počin My tancujem swing. Zaměřuje se v něm na dějiny české swingové scény od počátků po současnost. Havelka a jeho orchestr Melody Makers je sám spojen s interpretací swingových melodií třicátých a čtyřicátých let minulého století.

„Snažili jsme se téma o české swingové taneční scéně rozšířit, abychom diváky dostali do kontextu. Dá se říci, že je to stručný průlet dějinami českého jazzu a swingu a s tím samozřejmě i tanečních projevů. Vyprávím je stylizovanou, hravou formou, aby to nenudilo. Myslím si, že největší atrakce je, že jsem do dokumentu pozval opravdu špičkové české tanečníky, kteří ovládají všechny historické styly jazzového a swingového tance,“ prozradil o dokumentu.

Vše zlé je pro něco dobré

Na festival se letos se přihlásila téměř padesátka titulů ze sedmnácti zemí. Nejdelší soutěžní i nesoutěžní snímky si může přehrát nejen porota, ale i veřejnost v takzvané videotéce. Po rezervaci si je lze pustit na Nové scéně Národního divadla.

„Letošní snímky v soutěži ukázaly pozoruhodný trend,“ říká ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl: „Kvůli pandemii se zavřely sály i divadla a televizní tvůrci museli začít přemýšlet, jak živé umění dostat k lidem i bez účasti publika. A tak přibylo záznamů natáčených v reálných či atypických prostředích, vznikla spousta snímků využívajících filmové postupy a vizuální nápady, nastoupila kreativita. Pro televizního diváka se tím mnohdy zvýšila atraktivita pořadů a mně nezbývá než zopakovat ono známé, že vše zlé může být i k něčemu dobré.“

Tomáš Motl a Ondřej Havelka o festivalu Zlatá Praha (zdroj: ČT24)

Nejvíce snímků (32) dorazilo z Německa, tuzemskou tvorbu zastupuje sedmnáct titulů. „Snažili jsme se přihlásit takové filmy, které budou reprezentovat nejrůznější žánry a zároveň budou i nadčasové. Jako třeba Hope for Prague, což byl koncert Daniela Hopea na pontonu na Vltavě, nebo dokument o Pavlu Černochovi, který měl loni právě na Zlaté Praze premiéru. Nebo velmi emotivní koncert, kdy Bennewitzovo kvarteto hraje v Památníku ticha, tedy na nádraží Bubny, odkud Židé za druhé světové války nastupovali na svou poslední cestu. Ale jsou tam i cykly, jako je šest symfonií Bohuslava Martinů, které budeme na ČT art hrát na podzim. A je tam například i velkolepý projekt Národ sobě – kultura tobě, jímž jsme v únoru zaplnili Národní divadlo a který se stal nejsledovanějším pořadem v historii ČT art,“ vyjmenovává Motl.

Setkání s hvězdami nejen StarDance

Závěrečný den, tedy sobota, patří Zlatému dni Zlaté Prahy. „Zvu všechny na piazzettu Národního divadla, kde kromě nejrůznějších tanečních vystoupení budou mít diváci i možnost setkat se s hvězdami StarDance, které buď už tančily, nebo budou v letošním ročníku tančit. Bude tam Marie Doležalová, Marek Zelinka, Miroslav Hanuš, přijde i hokejista Martin Procházka, snad i Pavel Trávníček. Od šesti hodin naváže koncert Ondřeje Rumla, který zazpívá Ježkovy hity,“ prozradil program Motl.

S českými osobnostmi se budou moci zájemci potkat i v pátek, kdy je jedno festivalové odpoledne vyhrazeno speciálním filmovým projekcím, přístupné jsou zdarma. Doprovodí je houslista a producent Jakub Třasák nebo hudebníci Michal Prokop a Kamil Střihavka.
Závěrečný ceremoniál Zlaté Prahy odvysílá 25. září v přímém přenosu ČT art. Na kulturním programu České televize bude poslední zářijové pondělí uveden také vítěz, který získal Grand Prix.