Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Studio 6: Open House Praha 2021 (zdroj: ČT24)

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.

Umělecká zahrada je zajímavá svým příběhem, krásou i atmosférou první republiky. Navíc se ukrývá v místech, kde by ji asi málokdo čekal, totiž pod Nuselským mostem u železniční trati. Původně se tu nacházela kamenosochařská dílna Karla Nováka, kde tvořili díla významní čeští umělci.

Podle iniciátora projektu Borise Hlaváče má zahrada 6 tisíc metrů čtverečních, z toho 3 tisíce metrů tvoří zahrada a zbytek ateliéry a nezastavěný prostor. Na místě vznikla celá řada významných soch včetně Myslbekova pomníku Karla Hynka Máchy na Petříně nebo Dvořákova sousoší sv. Cyrila a Metoděje na Karlově mostě. Vznikla tu také třeba socha Woodrowa Wilsona, jejíž replika stojí dnes v parku u Hlavního nádraží.

Historie zahrady však byla dramatická. Po konfiskaci majetku po roce 1948 sídlil v prostorách Krátký film a vznikaly zde známé pohádky – atmosférou a dispozicemi zahrady byl inspirován i Jiří Trnka. Většina uměleckých děl byla ale později při stavbě Nuselského mostu zničena, zasypána sutí nebo skončila v betonových základech mostní konstrukce.

Současný majitel zahrady se od roku 1992 věnuje její postupné obnově, restauruje a vytváří repliky soch, osazuje zeleň a květiny podle dochované fotodokumentace.

Otevírá se zahrada Černínského paláce i protiatomové kryty

Festival Open House Praha nabídne o víkendu k návštěvě osmdesát budov a prostorů a z toho 26 novinek, které se v programu objevují vůbec poprvé. Budovy budou otevřeny pro návštěvníky, až na některé výjimky, od 10.00 do 18.00 hodin a prohlídky zde budou odbavovány v malých skupinách většinou průběžně po celý den.

Poprvé se otevře například barokní zahrada Černínského paláce na Hradčanech, kaple a vybrané prostory Klárova ústavu slepců na Malé Straně nebo Lowitův vodní mlýn v Libni. Z technických staveb si mohou návštěvníci užít prohlídku například Vršovické vodárny v Michli od Jana Kotěry nebo Zengerovy transformační stanice, dnes sídla Kunsthalle Praha.

Ti, kteří chtějí nahlédnout do pražského podzemí, mohou navštívit protiatomové kryty v Národním zemědělském muzeu, Hotelu International Praha nebo Boutique Hotelu Jalta. V dejvickém kampusu se otevřou budovy hned několika institucí, novinkou je Fakulta stavební ČVUT v Praze, kde bude k vidění například oceňovaná rekonstrukce Ateliéru D nebo obří hala Vodohospodářského centra.

Ze sakrálních prostorů bude možné navštívit například Novou libeňskou synagogu či Husův sbor Vršovice. Příkladem funkcionalistické architektury je Hasičský dům či palác ARA. Samostatným tematickým okruhem jsou umělecké prostory a ateliéry –⁠ představí například ateliér Olgoj Chorchoj, Šalounův ateliér, budoucí Dům tance nebo zmíněnou Uměleckou zahradu.

Organizátoři připravili i bohatý doprovodný program a program pro děti. Festivalové centrum je na Malém náměstí 4.