Babočky a lilie vítají cestující u metra Opatov

Vchod do metra Opatov ozvláštnil mural art (zdroj: ČT24)

Vstup do stanice pražského metra Opatov ozvláštnil takzvaný mural art. Velkoformátovou kresbu Ondřeje Vyhnánka vybrali místní v anketě. Město spolu s dopravním podnikem chystá podobné venkovní malby i na dalších zastávkách v hlavním městě.

Plochu o velikosti zhruba 280 metrů čtverečních zaplnil Ondřej Vyhnánek stylizovanými motýly a květinami. „Chtěl jsem udělat něco pozitivního pro tohle místo. S vizualitou rostlin a hmyzu pracuji dlouhodobě. Babočka a lilie tygří mi barevností sedí k sobě, tak jsem s tím pracoval,“ uvedl.

Skica je inspirovaná knižními vědeckými ilustracemi, především prací artdecového umělce Eugèna Séguye. Oranžovo-červená barevnost navazuje na červenou barvu, která značí trasu metra C, na níž Opatov leží. 

„Tato myšlenka vznikla při slavnostním zahájení rekonstrukce metra Opatov. Ideou bylo vrátit na sídliště umění ve veřejném prostoru,“ podotýká ke streetartovému zadání radní Martin Duška (Piráti). Obraz si vyžádal náklady ve výši asi dvou set tisíc korun, vydržet by měl podle výtvarníkova odhadu zhruba pět let.

Mural art na Opatově
Zdroj: ČT24

Na řadě je Spořilov nebo Bořislavka

O vítězné malbě hlasovalo necelých patnáct set lidí. Přes pět set z nich upřednostnilo Vyhnánkův návrh před dalšími třemi: dílem připomínajícím jeskynní malbu, abstraktními tvary a freskou složenou z různých předmětů. 

Obdobná velkoplošná díla chystá magistrát společně s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy i na dalších místech. Jasné už je, že murály ještě do konce roku oživí Bořislavku, Nové Butovice a autobusovou zastávku na Spořilově. Výzva pro umělce se týkala také ještě autobusové smyčky na Černém Mostě a streetartové intervence u stanice metra Vltavská.