Mezi nejohroženější památky Evropy patří zámek Jezeří. Jako první v Česku

Státní zámek Jezeří na Mostecku se jako první česká památka dostal mezi sedm nejohroženějších pamětihodností Evropy. Jejich seznam zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Rozsáhlý barokní areál se tak dočká podpory ve formě odborného poradenství i široké mediální propagace. Ohrožená je také budova v Oslu poškozená teroristy nebo stadion, který v Lublani navrhl architekt Josip Plečnik, spojený třeba s moderní podobou Pražského hradu.

Program Sedm nejohroženějších památek v Evropě má za cíl upozornit na tyto památky veřejnost i soukromé subjekty, usilovat o jejich záchranu a zajistit jim udržitelnou budoucnost.

„Rozsáhlá těžba uhlí na Mostecku zdevastovala krajinu i samotný zámek, když jsme objekt v polovině devadesátých let přebírali do správy, nacházel se v havarijním stavu,“ připomíná generální ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naďa Goryczková.

V současnosti má zámek nové střechy, krovy, komíny a stropy a obnovuje se divadelní sál. Areál byl také zařazen do národního investičního plánu. Program ohrožených památek však podle NPÚ pomáhá oslovovat i další investory, díky nimž by se plánovaná obnova mohla urychlit.

Nominaci zámku Jezeří na seznam ohrožených památek předložila Asociace majitelů hradů a zámků za podpory správce objektu, tedy právě NPÚ.

Ohrožené památky stojí i v Norsku, Itálii nebo Albánii

Vedle české památky se na seznam dostala vládní budova v Oslu, kterou poškodili teroristé při útoku v roce 2011 a byla určena k demolici, pevnost v Bělehradu, již ohrožuje projekt výstavby lanovky, nebo toskánský hrad Sammezzano v Itálii s honosnou výzdobou z devatenáctého století.

Do ohrožené sedmičky patří i Národní albánské divadlo v Tiraně, tepelná elektrárna Szombierki v polské Bytomi a Plečnikův stadion ve slovinské Lublani.

V minulosti se díky umístění na seznam sedmi nejohroženějších památek Evropy podařilo zachránit například synagogu v Subotici v Srbsku. Svatostánek, postavený v roce 1902, patří mezi významné stavby v secesním stylu s prvky uherského lidového umění.