TÉMA

Lublaň

Počet obětí slovinských povodní stoupl na šest. Pohřešovaní Češi se ozvali

Záchranáři v pondělí objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy, informovala v pondělí slovinská média. Někteří Češi ve Slovinsku uvázli v ubytovacích zařízeních, sdělil Černínský palác, všichni pohřešovaní se ale ohlásili. Do země vysílají pomoc státy z Evropské unie i NATO.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 23:09|

Sokol František Pecháček cvičil na olympiádě i na lodi, zemřel za pomoc atentátníkům na Heydricha

Česká obec sokolská si v únoru připomíná narození i úmrtí gymnasty a olympionika Františka Pecháčka. Za protektorátu byl zapojen do pomoci parašutistům, kteří měli provést atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nacisté ho zatkli a zemřel v koncentračním táboře. Sokol, s nímž byl Pecháček spojen jako cvičitel i odbojář, nechal kamery České televize nahlédnout do Pecháčkova soukromého fotoalba.
19. 2. 2023|

Plečnik vypráví svůj příběh v komiksu. Řeší se v něm pražské realizace i vztah s Masarykovou

Vyšel překlad úspěšného slovinského komiksu o jednom z nejvýznamnějších architektů dvacátého století, Jožovi Plečnikovi. Svůj příběh v něm vypráví sám. Mluví o fascinaci sloupy, realizacích v Lublani i v Praze a o lidech, kteří ovlivnili jeho kariéru. Slovinci letošek označují za Plečnikův rok. Narodil se před sto padesáti lety.
18. 7. 2022|

Macaráti zaskočili vědce. Jejich změny ukazují, že evoluce není náhodná

V podzemních jeskyních s řekami a jezery žijí tvorové, kteří nikdy nespatřili světlo. V průběhu generací se dokonale přizpůsobili svému izolovanému prostředí. Pro vědce jsou skvělým zdrojem informací o evoluci – jejich bledá kůže a slepé oči totiž mohou skrývat tajemství genetické adaptace, které by mohly objasnit dlouhověkost, přežití hladovění nebo oční nemoci u lidí.
30. 5. 2022|

Slovinsko zase zavádí pro Čechy povinnou karanténu. Tranzit je ale možný a jsou i další výjimky

Slovinsko v noci na pátek znovu zařadilo Česko mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem. Po vstupu do země je pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Pokud zemí jen projíždějí, omezení se na ně nevztahuje, tranzit ale nesmí přesáhnout 12 hodin, informovalo na webu české ministerstvo zahraničí. Ve Slovinsku je nyní několik set Čechů.
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 12:44|

Nebezpeční Češi: Úřady krok Slovinců zaskočil. Státy nezkoumají lokální ohniska, vysvětluje Prymula

Slovinsko, Estonsko a Lotyšsko omezují vstup Čechů na své území, na Kypru se Češi budou muset nově prokázat negativním testem na covid. Českou republiku už tyto státy kvůli přírůstkům nemocných s koronavirem nepovažují za bezpečnou zemi. Za množství nových případů může zejména lokální ohnisko na Karvinsku, přesto zákazy platí pro všechny Čechy. Epidemiolog Roman Prymula v Devadesátce ČT24, která se zpřísňování podmínek cestování věnovala, připustil, že Česko by reagovalo obdobně.
4. 7. 2020|

Do Slovinska buď s negativním testem, nebo karanténou. Vstup Čechů omezují i Lotyšsko a Estonsko

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka, Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. Občané těchto států tak budou muset prokázat zaplacené ubytování společně s negativním testem, nebo jít do dvoutýdenní karantény. Tranzitu se opatření netýká. Vstup Čechů na své území odpoledne omezilo také Lotyšsko, později se přidalo i Estonsko. Pro občany Česka se komplikuje také cestování na Kypr, budou se muset prokázat negativním testem.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 23:07|

Mezi nejohroženější památky Evropy patří zámek Jezeří. Jako první v Česku

Státní zámek Jezeří na Mostecku se jako první česká památka dostal mezi sedm nejohroženějších pamětihodností Evropy. Jejich seznam zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Rozsáhlý barokní areál se tak dočká podpory ve formě odborného poradenství i široké mediální propagace. Ohrožená je také budova v Oslu poškozená teroristy nebo stadion, který v Lublani navrhl architekt Josip Plečnik, spojený třeba s moderní podobou Pražského hradu.
2. 4. 2020|

Zlínští vědci můžou zbavit nemocnice bakterií

Vědci z Centra polymerních systémů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve spolupráci se slovinskými kolegy vyvinuli vysoce efektivní zdroj UV záření, který dokáže například ve zdravotnickém zařízení zlikvidovat nežádoucí mikroorganismy a další škodliviny během několika vteřin.
17. 1. 2019|